Hírek

2012.11.06. 17:16

A zalai egyetemisták is letették a névjegyüket a velencei tárlaton

Vonyarcvashegy - Két zalai egyetemi hallgató, a gyenesdiási Kósa Balázs és a balatongyöröki Németh István is részese volt a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállításon látható magyar pavilon megépitésének.

Sámel József

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Breuer Marcell Doktori Iskola doktorandusz hallgatói találták meg David Chipperfield brit építész, főkurátor által meghirdetett Common ground (a közös alap) mottójára a legjobb választ az országból, így ők is résesei lehettek a tervek megálmodásának, kivitelezésének. Az ötvenöt önállóan szereplő ország mellett hatvanhat kiállítót is meghívott a főkurátor.

- Amellett, hogy mindnyájan fogékonyak vagyunk a modern kortárs művészeti tendenciák ismertetésére, a kurátorok - dr. Bachmann Bálint, a PTE Pollack Mihály Műszaki Kar dékánja és dr. Markó Balázs, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar Településmérnöki és Építészeti Tanszék mestertanára - irányításával készülhetett el a Spacemaker című kiállításunk - idézte az indittatást Kósa Balázs. - Az ötletünk az a modell volt, mely nem csupán vizuális értéket képvisel, hanem belső terekről, műszaki megvalósításról hordoz információt, s egyben a komplexitás szimbóluma is: kapocs a hallgatók és mestereik között. A kiállítás anyaga a hazai építészeti oktatásban az elmúlt években létrejött modellekből válogat öt témakörben. Alapkoncepciónk szerint a szakmai oktatás és az építészet egyik hangsúlyos elemét, a modellkészítést állítottuk középpontba.

A kiállítást megelőzően nemzetközi pályázatot írtak ki, melyre 21x21 centiméteres, fehér modelleket vártak. A beérkezett mintegy ötszázhatvan munka többsége nem épületmakett volt, hanem képzőművészeti igénnyel vizsgálta a téralkotás kérdéseit. A fehér különböző árnyalataiban feltűnő, több mint félezer modellt a kiállítás jól átgondolt, rendkívül puritán, mégis impresszív térben, szürke kavicságyon, egy méter magas alumínium tartókon mutatja be, tudtuk meg a zalai hallgatóktól. Méghozzá mesterséges világítás nélkül, természetes fényben, amely a napszaknak megfelelően változik.

- A kiállítás egy kör alakú térrel kezdődik, ahol Kelle Antal Egyenruhások nevű artformer alkotása kapott helyet - mondta Kósa Balázs. - Az ő nevéhez fűződik a pavilon átriumában helyet kapó négy fémből készült stilizált fa is, ami az Elágazások címet viseli, és az apszist uraló Szent föld nevű is. A kiállítás többi termében egy úgynevezett maketterdő található. Az ingatag pálcákra helyezett hófehér hallgatói makettek mellett a legfiatalabb korosztály is képviseltette magát színes modellekkel, megmutatva, nekik is van véleményük a házakról, épületekről. Fontos megemlíteni, hogy óriási nemzetközi hallgatói összefogás végeredménye az, ami megjelenik nemzeti pavilonunkban, hiszen határon innenről és túlról is érkeztek építészeti modellek. Célunk volt, hogy kialakuljon az az értelmezés, hogy a modellezés az oktatásban az építészeti gondolat fejlesztését szolgálja. Továbbá az is, hogy megmutassuk a fiatalságban, az összefogásban rejlő erőt.

További zalai siker: szeptemberben a hallgatói csoportot alakító Kósa Balázs átvehette a Pécsi Tudományegyetem rektorától a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar javaslata alapján az Egyetemi Kultúráért Díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!