Hírek

2012.11.09. 18:55

A Ganz-iskola ötven évéről

Zalaegerszeg - Mindig meghatározó szerepet töltött be a megyeszékhely és térsége műszaki képzésében az egerszegi Ganz Ábrahám középiskola, mely fennállása ötvenedik évfordulóját ünnepli.

Arany Gábor

Erről is beszélt a jelenleg 587 diákot oktató intézmény igazgatója, Vargáné Bérczes Bernadett abból az alkalomból, hogy az évforduló tiszteletére rendezett, és jövő áprilisig tartó ünnepségek sorozata tegnap elkezdődött. Ennek első lépése volt a felújított tantermük avatása. Itt az igazgató köszöntője után volt ganzos diákok szóltak.

Elsőként Gyutai Csaba polgármester, aki 1985-ben érettségizett. Felidézte, hogy az intézmény 1962 őszén kezdte meg működését a zárda épületében és csak a tavaszi szünet végére vehették birtokba az apránként felépülő alma mater első termeit a Gasparich utca 27-ben.

Ahogy beszédében fogalmazott, a zalaegerszegi műszaki értelmiség színe-java itt végzett. Kiemelte, hogy a Ganz-iskola kezdeményezésére alakult meg tíz évvel ezelőtt a műszaki felsőoktatás a megyeszékhelyen. Utalt rá, az itt végzett diákok megállják helyüket a munka világában és a felsőoktatásban is. Szavait alátámasztotta dr. Németh Árpád, aki szintén a Ganzban végzett és évek óta az egerszegi felsőfokú műszaki oktatás képzési igazgatója.

Szavaik után az ünnepi műsorban 10. és 11. osztályos diákok a Légy jó mindhalálig című musicalből adtak elő részletet, felejthetetlen élményt szerezve a vendégeknek, köszönhetően különösen az osztályfőnök szerepét játszó volt ganzos diáknak, Rózsás Klaudiának. Ezt követően Gyutai Csaba átadta az önkormányzat 700 ezer forintos támogatásával felújított tanterem jelképes kulcsát a 11.-es Kovács Klaudiának.

Az ünnepség tiszteletére az aulában kiállítás nyílt, ahol számos fotó és a tárlókban relikviák sora idézte fel az intézmény életének öt évtizedét.

Az ünnepség záró eseményeként az iskola negyvenéves évfordulójára állított szobor lábánál a Zalai Hírlap és a Zalaegerszeg újság néhány számával együtt három időkapszulát helyeztek el, annak reményében, hogy újabb ötven év elmúltával az akkori diákok és tanárok nyitják majd fel. Az öregdiákok nevében Konrád Zoltán üzent, a tanárok mondandóját Kóré József indította útjára, míg a diákok jövőről, jövőnek szóló üzenetét Kovács Klaudia csúsztatta a kapszulákat rejtő hordóba, amit ez után földdel fedtek be.

Nos, remélhetjük, a mai diákok közül többen is jelen lesznek majd az iskola 100 éves évfordulóján, 2062-ben, amikor felnyitják az időkapszulákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!