Hírek

2012.10.31. 08:04

Változatlanul üresen áll a Deák téri telek

Zalaegerszeg - Két héten belül be kellene fejezni a Sütő utcai üzlet- és lakóház tükörképének felépítését, de a munka még el sem indult, finanszírozási problémák miatt.

Szabó Judit

A legutóbbi közgyűlésen is szó esett róla, hogy tovább csúszik a Deák téri épület megvalósítása. A zalaegerszegi önkormányzat egy olyan lakó-, üzlet- és irodaházat tervezett ide, mint amilyen a Sütő utca sarkán található. A beruházás a belváros-rehabilitációs programhoz kapcsolódik, annyiban, hogy az épület alatt kialakítanának egy 45 férőhelyes, közforgalmú mélyparkolót, a földszinten pedig a városi tulajdonú közszolgáltató cégek közös ügyfélszolgálati irodáját. A mélygarázs 125 millió forintos költségéhez 37 millió forint támogatást ad a magyar állam és az Európai Unió, az ügyfélszolgálati iroda 51  millió forintos költségéhez pedig 15 millió forintot.

Az építkezés azonban nem fejeződik be a támogatási szerződésben kikötött, két héten belül lejáró határidőre, mert még el sem indult. A beruházó, az önkormányzati tulajdonú  Városfejlesztő Zrt. 2011 óta tárgyal a bankokkal a projekt finanszírozásáról. Az idei évre csak egy pénzintézet maradt, amely a zrt. számára is elfogadható feltételekkel nyújtott volna hitelt. Tavasszal megerősítette finanszírozási hajlandóságát, de nemrég visszalépett, mert túl kockázatosnak találta az ügyletet. A beruházó most új partnert keres, és nagyobb városi szerepvállalást tartalmazó konstrukciót is kidolgoz a fejlesztésre.

A teljes belváros-rehabilitációs programnak november közepére le kellene zárulnia, de az önkormányzat egyéves haladékot kért, részben a Deák téri beruházás elhúzódása miatt, részben pedig azért, mert várhatóan a csipkeházi árkád beépítése sem fejeződik be a tervezett határidőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!