Hírek

2012.09.30. 12:55

Ludvércek pedig vannak

Valkonya - A ludvércet a fekete tyúk első tojásából költi ki a jóember a hóna alatt. Olyan szellemféle, ami a gazdája összes kívánságát teljesíti, viszont cserébe szívja a vérét. Úgy lehet elűzni, ha lehetetlen feladatot adunk neki, amit nem tud teljesíteni.

Horváth-Balogh Attila

A szakszerű és kimerítő felvilágosítást Tar Sándor környezetgazdálkodási agrármérnöktől kaptuk a szombaton megrendezett valkonyai ludvércjáráson, aki közkívánatra évente egyszer főludvérccé alakul át.

- Nekem persze, még senki nem tudott lehetetlen feladatot adni, mert mérnök vagyok és mindent megoldok - fejtegette félig viccesen, félig önérzetesen.

- A régi öregek gyakorta meséltek egymásnak a valkonyai ludvércekről és az őket elűzni próbáló lámpásosokról, vélhetően a szőlőhegyről hazafelé tartva, pár liter noha bor elfogyasztása után ijesztgették egymást a rémisztőbbnél rémisztőbb történetekkel. Ez adta az ötletet két évvel ezelőtt, hogy a korábbi gesztenyeünnep helyett rendezzünk ludvérc-fesztivált - árulta el Rejtélyiné Nagy Gabriella polgármester. - Ilyenkor ki milyennek képzeli a ludvérceket, úgy öltözik be jelmezbe délelőtt, sötétedés után pedig a főludvérc kíséretében lámpásokkal vágunk neki a falunak.



Ezúttal egy közeli erdőszéli tisztásra vezetett a ludvércűzők útja, ahol tábortűz és kedélyes borozgatás mellett vitatták meg a világ dolgait.

- A hely viszonylag kevés gyaloglással megközelíthető, figyelembe vettük az alkoholmámor-faktort is, mert ugye, nem csak odáig kell eljutni, hanem vissza is kell jönni - magyarázta nevetve Szűcs Zsolt önkormányzati képviselő útközben a tisztás felé. - Tudományosan kiszámítottuk, hogy meddig mehetünk...

A ludvércjárás idejére új fizetőeszközt is bevezettek a faluban, 1 huncut vas 500 forintot ért, egy euróvérc pedig százat. A helyi és kanizsai, illetve környékbeli vállalkozók-támogatók által felajánlott termékeket, ajándéktárgyakat csak ezekkel lehetett megvásárolni, és az ebédért, süteményért is kizárólag ezen "unortodox" fizetőeszközöket fogadták el. A befolyt pénzt a hagyományok szerint a falu fejlesztésére fordítják majd.



A nap folyamán egyébként más programok is zajlottak: volt főzőverseny, szentmise, tombolasorsolás, a Valkonyai Csepűrágók Turcsik György: "Rókák és egyéb vadak" című darabját állították színpadra, és sor került a Valkonyáról elszármazottak találkozójára is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!