Hírek

2012.09.12. 09:55

Gyilkosságok Lentiben

Lenti - Mintegy két éves munka eredményeként készült el az a kisjátékfilm, melynek ötletgazdája és rendezője Hantos András volt.

Gyuricza Ferenc

A Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola informatika szakos tanárát a filmek iránti vonzalma ösztönözte arra, hogy leforgassa első saját alkotását.

A közel háromnegyed óra időtartamú Tükörkép egy thriller. A film olyan elképzelt sztorit dolgoz fel, ami bárhol és bármikor, kis túlzással, bárkivel előfordulhat. Hantos András a történet helyszínének mégis lakóhelyét, Lentit választotta, elmondása szerint elsősorban azért, mert a külső forgatási helyszínekről a néző könnyedén ráismerhet a zalai kisvárosra.

- Tíz évre visszatekintő vágyam volt, hogy egyszer elkészítsek egy saját filmet, ám csak most jutottam el odáig, hogy meg is tudjam valósítani - magyarázta Hantos András. - A technikai feltételek mostanra álltak össze, de szükség volt olyan társakra is, akikkel megfelelő színvonalon tudtam elkészíteni a filmet. Ez az első filmem, előtte csupán családi videókat készítettem, így elsőre izgalmas vállalkozásnak tűnt egy 44 perces történet leforgatása. Miután a thriller a kedvenc műfajom, adta magát, hogy ezt válasszam, ugyanakkor az is szempont volt, hogy ez az a műfaj, amit amatőr filmesként is el lehet készíteni úgy, hogy a néző élvezni is tudja történetet.

A Tükörkép sztorija egyszerű, egy békés kisváros nyugalmát egyik napról a másikra rejtélyes halálesetek sorozata zavarja meg. Titokzatos csuklyás gyilkos szedi a helyi fiatalok közül áldozatait, akik döbbenten és értetlenül állnak a történtek előtt. Hantos András szerint a Tükörkép története a Sikoly című mozifilmmel hozható némileg párhuzamba, de törekedett arra, hogy ne hasonlítson egyetlen alkotásra se.

A Tükörkép rendezője maga az ötletgazda volt, aki egy röpke pillanatra látható is a filmben. A forgatókönyv megírásában, az operatőri munkákban, illetve a vágásnál Mázik Richárd volt segítségére, akinek már vannak filmes tapasztalatai, a DVD összeállítását pedig Nagy Gyula végezte. A szereplők Hantos András baráti köréből kerültek ki.

- Maga a forgatás 2010 nyarán kezdődött, de még tavaly is vettünk fel jeleneteket - folytatta a rendező. - Két kamerával dolgoztunk, ez a minimális eszközigény ahhoz, hogy az egyes jelenetek valóban nézhetőek és élvezhetőek legyenek. A vágás is igen sok időt, mintegy fél évet vett igénybe. Ennek többek között az volt az oka, hogy jómagam munka mellett végeztem, így viszonylag ritkán nyílt csak rá lehetőségem, de időpont-egyeztetési nehézségek is hátráltatták a vágás folyamatát, mert Mázik Richárd már elkerült Lentiből, ebből kifolyólag kevés alkalommal tudtunk leülni, hogy egyeztessük az ötleteinket.

Hantos András a Tükörkép elkészülte után máris egy új ötlet kimunkálásán dolgozik. Legkésőbb a nyár kezdetére szeretne egy következő forgatókönyvvel előrukkolni, s ha ahhoz is megtalálja a megfelelő partnereket, akkor ismét kezdődhetnek a felvételek.

Hantos András a Tükörképet először nyilvános vetítés során szeretné bemutatni, emellett azt is tervezi, hogy az internet révén bárki számára elérhetővé teszi. Mint mondja, vannak olyan amatőr filmes oldalak, amelyet kifejezetten erre a célra hoztak létre. Filmszemlékben is gondolkodott, azonban eddigi tapasztalatai szerint ennek a műfajnak kevés az ilyen jellegű fóruma. Az amatőr filmszemlék esetében a Tükörkép hossza is hátrány, nem jellemző, hogy valaki közel háromnegyed órás alkotással nevezzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!