Hírek

2012.09.05. 05:02

A hévízi gyógytó megóvásáért harcolnak

Hévíz - Ügyfélként részt vesz ezentúl az önkormányzat minden, a Hévízi-tavat érintő zöldhatósági eljárásban, erről is tárgyalt a két fél egy keddi tanácskozáson.

Szabó Judit

- A hévízi gyógytó jelenleg stabil, de nem optimális az állapota - összegezte a helyzetet Papp Gábor, hévízi polgármester, s elmondta, hogy az önkormányzat hosszú távú tóvédelmi programot dolgozott ki annak érdekében, hogy megóvják ezt a különleges természeti kincset. A képviselő-testület tavasszal a zöldhatósággal együttműködési megállapodást írt alá ugyanezzel a céllal. Azóta kedden ültek össze először megvitatni a gyógytóval kapcsolatos aktuális kérdéseket.

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Rábai József alpolgármester többek között arról beszélt, hogy a hévízi önkormányzat továbbra is elősegíti, hogy a vízkivételek az engedélyezett kereteken belül maradjanak, s jelezte: nem támogatják, hogy Hévízen bárki a termálvizet vagy a földhőt energetikai célból hasznosítsa. Hogy rálátásuk és beleszólásuk lehessen minden, tóval kapcsolatos tevékenységbe, Hévíz városa ügyfélként szeretne és fog részt venni valamennyi, gyógytavat érintő zöldhatósági eljárásban, mondta a tárgyalás után Papp Gábor, a fürdőváros polgármestere.

Bencsik Attila, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója a Zalai Hírlapnak azt hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a vízkivételek a gyógyászati célú felhasználás felé mozduljanak el, s ne a wellness-célok kerüljenek előtérbe.

Papp Gábor arról is tájékoztatást adott, hogy a város tervezett közlekedési fejlesztései ugyancsak a tó megóvását szolgálják. Ha idén elkészülnek a tervek és a jövő évben biztosíthatók az anyagi források, jövőre kitelepítik a városközpontból a buszpályaudvart, s a gyógytó környékéről teljesen kitiltják a járműforgalmat.

Szóba került a tanácskozáson az is, hogy Hévíz önkormányzata szeretné, ha a jelenleg is épülő elkerülő út nemesbüki leágazása megvalósulna, bár a minisztérium és a hatóságok egy lápterület érintettsége miatt nem támogatják ezt. Papp Gábor szerint léteznek olyan építési módok, amelyekkel megvédhető a lápterület. Ha a szakaszt nem építik meg, azzal további elkerülők megvalósulását akadályozzák, mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!