Hírek

2012.07.31. 14:55

Változó rendezési terv Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Több ponton módosul a város rendezési terve augusztus elsejével. Főként lakossági és vállalkozói igények alapján vizsgálta felül a szabályozást az önkormányzat a legutóbbi ülésén.

Szabó Judit

A közgyűlés több mint hatvan módosító javaslatról döntött. Olyan lakossági kérésekkel is foglalkoztak, amelyek zártkerti területek belterületbe vonására irányultak. A csácsi városrész és a 76-os út közötti Peteli-hegyről már sokadszor érkezett ilyen kérelem, és most harminc kisbükkdűlői ingatlantulajdonos is hasonló igénnyel fordult az önkormányzathoz. Ezeket az övezeti átsorolásokat azonban nem teszik lehetővé a jogszabályok, mutatott rá Bertók Sándor városi főépítész.

- A zártkertek övezeti átsorolására irányuló kérelmek hátterében mostanában legtöbbször nem az áll, hogy építkezni szeretnének a tulajdonosok, hanem azt remélik, hogy az átsorolással értékesebbé, adott esetben könnyebben eladhatóvá válnak az ingatlanok - mondta Bertók Sándor. - A peteli-hegyi és a kisbükkdűlői igényt azért nem támogattuk, mert túl szűkek az utak, keskenyek és meredekek a telkek. Hiába minősítenénk lakóövezetté a területeket, a telkek többsége akkor sem lenne alkalmas lakóépület építésére. Másrészt amíg vannak beépítésre szánt, de egyelőre üres területek a városban, addig az állami főépítész sem járul hozzá a belterületek növeléséhez, a termőföld védelme miatt sem. Öt éve nagyon sok területet lakóövezetté nyilvánítottak Zalaegerszegen, ezeket most nem szeretnénk tovább bővíteni.

A rendezési tervi módosítások másik csoportját vállalkozók kezdeményezték. Az önkormányzat lehetővé tette az Anton Kft. új üzemcsarnokának felépítését azzal, hogy a Sport utca keleti oldalán lévő ingatlanok beépítési intenzitását megnövelte. Módot adtak a Technoroll Kft. landorhegyi kereskedelmi egységének bővítésére is. A Déli Ipari Parkban a Reneszánsz Zalaegerszeg Kőfaragó Kft. szeretne terjeszkedni egy szántóterületen. A közgyűlés nem támogatta a mezőgazdasági terület ipari övezetbe sorolását, mert vannak még kihasználatlan iparterületek a környéken, de a mostani telephelyen nincs akadálya a cég bővítésének. A Hock János úton az Autó Fatér Kft. műhelycsarnok-építésének adtak zöld utat, fásítási kötelezettség előírásával.

A képviselők foglalkoztak a Mártírok útja déli részén, a Göcseji úti kereszteződés közelében lévő buszmegállóval. A nemrég kialakított megálló balesetveszélyes, hiszen a busz a legforgalmasabb sávban áll meg. Tervbe vették a buszmegálló áthelyezését a Mártírok és a Botffy utca sarkára.

A Batthyány utca térségére vonatkozóan az a törekvés köszön vissza a rendezési tervben, hogy eltüntesse az önkormányzat az ottani lepusztult, romos lakóházakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!