Hírek

2012.07.22. 06:03

Páncélszekrény az erdőben - Fémkeresés közben találhatnak kincset, söröskupakot

Zalaköveskút - Értékeket és veszélyeket egyaránt rejt a föld mélye. Ezt legjobban talán a fémkeresősök tudják, akik találhatnak kincseket, de akár bombát is.

zaol.hu

Minderről komoly tapasztalatcsere folyt szombaton az apró településen, ahol ifj. Tolnai István, alias Vakond hatodik alkalommal szervezett országos fémkeresős találkozót.

- Fontosak ezek a találkozások, a fémkeresős társaság tagjai mindig rengeteg információt kapnak – fogalmazott, hozzátéve: korábban a rendőrség és a tűzszerészek előadásokat tartottak a találkozón. Mindez azért fontos, mert a fémkeresőzés veszélyeket rejt magában, főként akkor, ha valaki felelőtlenül végzi. Szabályok e tekintetben és persze a talált tárgyak sorsának tekinetében is vannak. Még akkor is, ha e tevékenység sokak szerint nem konkrétan szabályozott törvényileg.

- Talán mondanom sem kell, hogy lőszerek, robbanóanyagok esetén azonnal értesíteni kell a hatóságokat – folytatta ifj. Tolnai István. – Az 1711 előtti tárgyakat le kell adni, s persze azokat is, melyek – ha fiatalabbak is - jelentős kulturális értéket képviselnek.

- Izgalmas dolog a fémkeresőzés, s olyan tevékenység, amivel ha valaki elkötelezi magát, akkor élete végéig nem tudja abbahagyni – fogalmazott a szlovákiai Lengyel Tibor, aki szerint ez a hobbi – ha igazán eltökélten végzi - nem lehet hétvégi, illetve ünnepi elfoglaltság. – Rengeteg a tapasztalatom, találtam már bombát, s természetesen értékeket, régi pénzeket is. A földben rengeteg fém rejtőzik, de nehogy azt higgye valaki, hogy ezek egytől egyig kincsek. Korántsem! Amikor a gép csipogni kezd, megemelkedik az adrenalin, de az esetek túlnyomó többségében söröskupak, vagy valami apró fémdarab, rozsdás szög fordul ki az ásó nyomán. Persze vannak kivételek, de ahhoz sok-sok munka, kitartás és szerencse is szükségeltetik.

A fémkeresősöket meglepetések is érik néha. Akadt, aki vízben mankót és protézist talált, de előfordult, hogy elrabolt páncélszekrényre bukkantak az erdőben...

        

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!