Hírek

2012.06.05. 16:03

Tiffany- és Gallé-tárlat a keszthelyi kastélymúzeumban

Keszthely - Tiffany és Gallé (A szecesszió üvegművészete) címmel nyílt kiállítás a Város Napján a Helikon kastélymúzeumban az Iparművészeti Múzeum anyagából.

Sámel József

Pálinkás Róbert, a házigazda intézmény igazagtója megnyitójában úgy fogalmazott: a két múzeum korábban is együttműködött, ám a kapcsolatot szeretnék megtölteni tartalommal. Ennek első lépése a Tiffany- és Gallé-kiállítás, a tárlat igazi kuriózumot jelent. Hozzátette: minden nyáron jeles kiállítást nyitnak közösen.

Dr. Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója megerősítette e szándékot, mondván: hosszú távra tervezik a kapcsolatot, melynek jegyében a tervek szerint az Esterházy- kincset is bemutatják majd a keszthelyi kastélyban.

Beszélt a szecesszió üvegművészetéről, mondván: az irányzat rövid életű volt, a 19. század végén, illetve a 20. század elején „hódított”, volt népszerű. Az egyik leggazdagabb gyűjtemény az Iparművészeti Múzeumban található, ahol – hiányt pótolva – szeretnének állandó tárlatot nyitni. Bemutatta a Keszthelyen kiállított darabokat, illetve az alkotókat. Elmondta: az amerikai Louis Comfort Tiffany elsősorban díszes lámpáiról ismert, pedig számos használati és berendezési tárgyat is készített, természetesen művészi látásmóddal. A francia Émile Gallé szintén mestere volt az üvegművészetnek. A tárlat több magyar alkotó műveit is bemutatja, így például Róth Miksa, Horváth Márton és Smetana Ágnes munkáit is.

A tárlatot októberig tekinthetik meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!