Hírek

2012.06.04. 19:49

Megemlékezések a trianoni békediktátum évfordulóján Zala megyében

Megyei körkép - Hétfőn, a nemzeti öszszetartozás napján megyénk több településén is megemlékezést tartottak, a keszthelyi Közgazdasági Szakközépiskolába a szlovákiai Csallóközből érkeztek diákok.

Zalai Hírlap

Amint Berényi Renáta, a Hidaskürti Magánszakközépiskola kihelyezett tagozatának vezetője elmondta: egy korábbi ismeretségnek köszönhetően a Rákóczi Szövetség pályázatának köszönhetően érkeztek Keszthelyre. A kirándulásuk részeként a trianoni eseményekről is megemlékeztek.

– Az iskolaprogram készítésekor kiemelten fontos szerepet kapott a magyarságtudat elmélyítése – tette hozzá. – Maximálisan kihasználjuk a lehetőségeket, a gyerekek valósághűen tanulnak Trianonról a történelemórákon. A megemlékezéseket ennek jegyében tartjuk, a nemzeti összetartozás napját éppen úgy, mint például március 15-ét, vagy az aradi vértanúk napját.

A diákok Magyarország Trianon előtti térképét nézegetve azt tették hozzá, hogy iskolájukban nincsenek nemzetiségi ellentétek, ebből problémák, konfliktusok nem fakadnak. „A lényeg, hogy szeressük egymást” – fogalmaztak. Trianonról tanulnak, ismerik a történelem okozta határváltozásokat, ám mint mondták, ők már az adott helyzetbe, az elcsatolt részre, azaz Szlovákiába születtek. Magyarságuk részeként a megemlékezéseket megtartják.

A műsor túlnyomó részében az idegenforgalmi szakembereket és kozmetikusokat képző iskola mutatkozott be, fellépett az intézmény több csoportja, versekkel Trianonra is utaltak.

Zalaegerszegen szemerkélő esőben kezdődött a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett trianoni megemlékezés a Hősök kertjében. A versekkel fűszerezett ünnepségen Balaicz Zoltán, a megyeszékhely alpolgármestere mondott beszédet. Kiemelte, Trianon már történelem, de amíg a határokon túl összegyűlik tíz magyar gyermek egy óvodában, tíz magyar ember a faluházban, vagy tíz híőô magyar lélek a templomban, addig élő valóság is. Trianon igazi hősei azok a parasztemberek, tanítók, papok és kántorok, művészek és újságírók, néprajzkutatók és turisták, akik az eltelt 92 esztendőben megőrizték anyanyelvünket, történelmünket, dalainkat, vagyis az összetartozást. Nekik köszönhető, hogy bár a térség 8 országában élünk, mégis egy nemzet vagyunk. Az ünnepség koszorúzással zárult.

A kora esti órákban ugyancsak a Hősök kertjében tartott megemlékezést a Jobbik zalaegerszegi szervezete.

Keszthelyen az Igazság kapunál a Nemzeti Kör közreműködésével tartották a trianoni megemlékezést, beszédet Ruzsics Ferenc polgármester mondott, hangsúlyozva: együtt emlékezünk arra, ami fáj minden igaz magyar szívnek, amiért ökölbe szorul minden igaz magyar kéz. Fontos, hogy közös célokat találjunk, hogy tettekben és lélekben is egy legyen a magyar nemzet.

Hévízen Szersén Gyula színművész és a Musica Antiqua együttes adott műsort, s Papp Gábor polgármester emlékezett, kiemelve: a magyarság öntudatát, méltóságát sem 1920-ban, sem 2004-ben nem tudták földbe döngölni, megcsonkítani, a magyar kitart a magyar mellett.

Lentiben este hét órai kezdettel, több civil szervezet közös programjaként tartottak csendes megemlékezést a trianoni békediktátum évfordulója kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!