Hírek

2012.06.22. 16:08

Három város szövetsége - A gépiparra, a járműiparra és a mechatronikára építenek

Szentgotthárd - 25 ezer potenciális munkahelyet és 1 milliárd eurós befektetést remélnek a résztvevők a pénteken ismertetett közös térségi iparfejlesztési programtól.

Horváth A. Attila

Kilenc hónapos előkészítő munka után nyilvánosan is bemutatták a Zalaegerszeg, Szombathely és Szentgotthárd együttműködésén alapuló programot, amelynek deklarált célja, hogy a három város körzetében létrehozza a harmadik magyarországi járműipari, gépipari, mechatronikai központot. A nyitókonferenciát a szentgotthárdi Gotth'Art Hotelben rendezték pénteken.

Elhangzott: a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ iparfejlesztési program a műszaki oktatás összehangolását, a helyi kis- és középvállalkozások támogatását, a nagyvállalati beruházásokkal kapcsolatban az együttműködést, továbbá a térségi infrastruktúra fejlesztését foglalja magában. A tervezésben 5 munkacsoportban 70 szakértő és további 100 munkatárs vesz részt. A Csizmadia Norbert NGM-államtitkár részvételével rendezett konferencia végén a partner önkormányzatok, cégek és intézmények vezetői sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről.

Elsőként dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere szólt arról, hogy a városok és a helyi vállalatok gazdasági összefogása képes új értéket teremteni a térségben élők javára. Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere kifejtette: a három, immár szövetséges város stratégiáját a gépiparra, a járműiparra és a mechatronikára kell építeni.

- Az a cél, hogy megerősítsük a már meglévő vállalkozásokat és új befektetőket hozzunk a térségbe. Közösen Magyarország egyik legversenyképesebb térségévé alakíthatjuk a három város szövetségét - mondta Gyutai Csaba. Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester szerint néhány éven belül a Muravidék, Burgenland és Graz környéke is bekapcsolódhat a térség gazdasági vérkeringésébe, Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd Kft. ügyvezetője pedig  úgy fogalmazott: a vállalat számára is előnyös az összefogás, mivel könnyebben találnak képzett munkaerőt. A gyárvezető szerint a térségben legalább akkora a gazdasági potenciál, mint Győrben vagy Kecskeméten.

Hasonlóan vélekedett Michael Reinig, a LuK Savaria Kft. vezetője, aki azt is megjegyezte: Zalaegerszeg és Szentgotthárd partnerségével bővültek a növekedési lehetőségeik. Dr. Jereb László, az NYME dékánja az egerszegi duális műszaki képzés előnyeiről szólt, jelezve, hogy az egyetem képes rugalmasan reagálni a cégek igényeire. Végül Molnár Miklós szombathelyi alpolgármester elmondta: mostantól a konkrét projekteken dolgoznak, s ezekhez kérik a kormány támogatását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!