Hírek

2012.05.31. 12:45

Zalaszentgrót: a ranggal felelősséget is kapnak

Zalaszentgrót - Jókora változás lesz a város életében, hogy a jövőben – már majdnem biztosan – járási székhelyként funkcionál. Ezzel rangot kap a település, de ugyanakkor a felelősség is növekszik.

Sámel József

Zalaszentgrót eddig is arra törekedett, hogy körzetközponti szerepet töltsön be. Úgy gondolom sikerült e téren megfelelnünk, előrelépnünk – fogalmazott Baracskai József polgármester, aki elmondta: az oktatás és az egészségügy területén egyaránt történtek olyan fejlesztések, melyek a „vezető szerepet” megalapozták. – Az oktatás rendszere átalakult, ezért is volt fontos az a fejlesztés, melynek köszönhetően életre hívtuk a Deák Ferenc Többcélú Térségi Oktatási Központot. Egyrészt igyekeztünk, hogy az általános iskola tekintetében is olyan intézményt működtessünk, mely megfelel az elvárásoknak. Másrészt nem hagyhattuk, hogy a középfokú oktatás megszűnjön a városban. Ennek, a Béri Balog Ádám Szakközépiskola fenntartása (az intézményt korábban a megyei önkormányzat működtette) érdekében az önkormányzat áldozatokat vállalt.

A Városi Egészségügyi Központ „épületileg” szintén megújult, bővült, gyarapodott.

– Az alapellátás működtetése mellett arra törekszünk, hogy a járóbeteg szakellátás minél szélesebb körű legyen. Az egészségügy finanszírozása nem könnyű feladat, de ahhoz, hogy a betegek megfelelő ellátást kapjanak, elengedhetetlen a szakrendelések fenntartása.

A Szent Gróth termálfürdőt is csak az előrelépés teheti versenyképessé.

– Szeretnénk, ha a termálfürdő is térségi igényeket elégítene ki – folytatta a polgármester. – A tervek között régi vágyak szerepelnek. Például az, hogy a város és a fürdő között végre kerékpárutat építsenek, mely biztonságossá tenné a kijutást. A beruházásra végre reális az esély, hiszen a horvát partnerrel közösen már beadták az erre irányuló pályázatot. S ha már itt tartunk, el kell mondanom, hogy sikeres pályázat esetén folytatni tudjuk a városközpont megújítását. A kastély melleti park, az egykori szabadtéri színpad egyaránt „újraéledhet”. Emellett szeretnénk megújítani a város játszótereit (ebben segítô partner a városban működô ásványvízpalackozó cég), s a térfigyelő kamerarendszert is bővíteni kívánjuk.

Baracskai József szerint mindez az alap, de fontos, hogy a város a közterületek szépítése, valamint programok tekintetében is különlegességeket nyújtson.

– A Zalavölgyi Kultúrtivornya, a csáfordi Öreg traktorok találkozója, a Puszika Oszika Flúgos Futam és a Csiga Fesztivál egyaránt hagyománnyá vált, és ezzel együtt Szentgróton, a térségben, de talán már országos viszonylatban is. Szeretnének előrelépni a munkahelyteremtés területén is, ám ez manapság nem könnyű feladat – mondja a polgármester. – A gazdasági helyzet nem kedvező, de törekszünk, hogy javítsunk az állapotokon.

Elsősorban a meglévő cégeket szeretnénk erősíteni, de természetesen újak betelepüléséről is tárgyalunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!