Több száz fő gyűlt össze

2024.05.30. 16:31

Kitáncolták a májusfát a tájháznál

A népi hagyományok ápolása érdekében szervezi meg minden évben májusfa-kitáncoló rendezvényét Zalalövőn a helyi tájház egyesület. A Petőfi utcai népi építészeti emléknél több száz fő gyűlt össze az elmúlt hét végén.

Gyuricza Ferenc

A májusfa-kitáncolást a helyi Ezüstlile néptánccsoport tagjai vezették

Fotó: Gyuricza Ferenc

A program már kora délután elkezdődött, ám a leglátványosabb elemére, a májusfa kitáncolására csak órákkal a kezdést követően került sor. Addig hagyományőrző csoportok és a szentgyörgyvölgyi színjátszók szórakoztatták a jelenlévőket.

- A májusfa-kitáncolás 2017 óta képezi szerves részét az éves programjainknak, eddig mindössze egy alkalommal, a Covid miatt kellett róla lemondanunk – foglalta össze Komáromi István, a Zalalövői Tájház Egyesület elnöke. – Ez egy hagyományápoló közösségi program, amely során vendégül is látjuk a hozzánk kilátogatókat.

Ez utóbbiban segítői is akadtak a szervezőknek, a főzésben a szintén zalalövői Budafáért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tagjai, valamint a szomszédos Csöde közössége vett még részt. Komáromi István azt mondja: minden alkalommal igyekeznek egymás programjait segíteni.

A szentgyörgyvölgyi színjátszók a rendezvényen 
Fotó: Gyuricza Ferenc

A rendezvény megnyitóján Gyarmati Antal polgármester mondott köszöntőt. Ennek során kiemelte: Zalalövőn a nyári időszak rendkívül gazdag programokban, hiszen a majálistól kezdődően szinte nincs olyan hétvége, hogy valamilyen rendezvény ne várná a helyieket, környékbelieket vagy a településre érkezőket. Szólt a civil szervezetek társadalomformáló szerepéről is, s méltatta a tájház egyesület hagyományápoló tevékenységét, amely nemcsak a májusfa kitáncolásában öltött testet, de a színpadi programok jelentős része is a népi hagyományokra épült. Vigh László országgyűlési képviselő előbb a májusfaállítás hagyományáról beszélt, amely egészen a XIV-XV. századig nyúlik vissza, majd szintén a civil szervezetek szerepét hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: ők azok, akik színt hoznak egy-egy település életébe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában