Hírek

2012.05.31. 07:03

Tanulmányi kirándulás Erdélybe

Az Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Gyenesdiás - Várvölgy Közös Fenntartású Nevelési - Oktatási Intézmény 39 hetedik osztályos tanulója négy kísérő tanárral május 17-21. között öt napos tanulmányi kiránduláson vett részt Erdélyben a „Határtalanul” program keretében.

zaol.hu

Úti céljuk a Székelyföldön található Csíkszenttamás, Gyenesdiás testvértelepülése volt. A hosszú utat két nap alatt tették meg és miközben felelevenítették az iskolapadban tanult jeles történelmi, földrajzi és többek között irodalmi magyar emlékeket megálltak Nagyvárad, Kolozsvár, Torda, Segesvár, Fehéregyháza, Farkaslaka turisták által is látogatott nevezetes emlékhelyein.

Csíkszenttamáson a helyi általános iskola, hasonló korú tanulóival a zalai diákok elültettek egy – Gyenesdiás jelképének számító - diófát a település központjában. Az aktus során elhangzó reményteli szavak szép szándékot fogalmaztak meg, a nagyra növő fa emlékeztesse sokáig a gyerekeket a kialakult barátságra és a kapcsolatokra, amik nem ismernek határokat. Az este táncházzal ért véget, ahol székely táncokat tanítottak a házigazdák vendégeiknek.

A gyenesdiási gyerekek Erdély további nevezetességeivel – Gyimesbükk, Békás-szoros, Gyulafehérvár - ismerkedtek és átélték a magyarsághoz tartozás nagyszerű élményét.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt 1 152000 forinttal támogatta az utazási és szállás költségeket a szülőknek a havonta gyűjtött osztálypénzzel kellett kiegészíteni a költségeket. Többen is felajánlásokkal segítették a Déván, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által működtetett gyermekotthont. A gyenesiek írószereket és szótárakat vittek magukkal, hogy ismeretlenül is segítsék a rászorulókat. Örömmel adták át a nevelőotthon képviselőinek ajándékaikat. Átélték azt a nagyszerű élményt is, hogy a dévai vár tövében adhatták elő a Kőműves Kelemen balladáját és Aradon a mártír tábornokok emlékművénél eleveníthették fel a tizenhárom hős életét.

Hazafelé a Balatonnál mindenkiben felidéződtek az átélt élmények, kérdezték is hogy jövőre mehetnek újból? A program hetedik osztályosokat és középiskolásokat támogat. A várakozás helyett, valószínű többen is meggyőzik szüleiket, hogy a családi kirándulást Erdélybe szervezzék.

Góth Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!