Hírek

2012.04.29. 08:01

Mi lesz az üresen álló állami tulajdonú épületekkel?

Elhanyagolt, gazdátlan állami épületek tucatjai találhatóak a megyében, a hasznosításukra a legtöbb esetben remény sem mutatkozik. Az épületek sorsát nem egy esetben az pecsételte meg, hogy az átadásuk nem történt meg időben, így állaguk teljesen leromlott.

Gyuricza Ferenc

Szomorú látvány fogadja az országba Szlovénia irányából, a rédicsi határmetszési ponton belépőket, az utat kettéválasztó T-alakú épület teljesen elhanyagoltnak tűnik. Környezete sincs sokkal jobb állapotban, a füves területeket felveri a gaz. A schengeni egyezményhez való csatlakozással és a határőrség megszűnésével üresen maradt épület hasznosítását évek óta szorgalmazza a helyi önkormányzat. A községben nem ez az egyetlen épület, amely valaha állami tulajdonban volt, majd megüresedett. Hasonló sorsra jutott a 75-ös főút mellett álló egykori határőrlaktanya, illetve az az őrs is, amely közel a zöldhatárhoz, a dedeskecskési szőlőhegyen épült fel, de akár ide sorolhatjuk a volt termelőszövetkezeti irodaházat is. 

- Ezeket az üresen álló épületeket célszerű kettéválasztani - magyarázza a község polgármestere, Stokker Sándor. - Egy részük a mai napig állami tulajdonban maradt, s vannak azok, amelyek magánkézbe kerültek ugyan, de hasznosítás terén ugyanúgy nem történt velük semmi. A mi esetünknél maradva: a dedeskecskési őrs épületének tulajdonjogát a hozzá tartozó szolgálati lakáséval együtt több mint tíz éve szerezte meg egy nagyatádi kft., ám azon túl, hogy időnként lekaszálják a háromhektáros területet, semmi jele ott az életnek.

Stokker Sándor azt látja, az üresen álló állami épületek egy részére lenne érdeklődés. A határátkelőre szívesen betelepülne egy vállalkozás, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ennek a lehetőségét azonban egyelőre még nem teremtette meg. Az épület állaga közben egyre romlik, illetve a fenntartásra éves szinten több tízmillió forintot fordít az állam.

- Önkormányzatunk többszörösen is érdekelt abban, hogy az épületek hasznosítása mielőbb megtörténjen - sorolta tovább a polgármester. - A jelenlegi állapot nemcsak az államra, de ránk is rossz fényt vet, hiszen az épületen olvasható Rédics neve is. Munkahelyteremtés szempontjából ugyancsak fontos lenne, hogy mielőbb kiírjanak egy hasznosítási pályázatot, a saját szerény eszközeinkkel ennek felgyorsítására ösztönözzük az államot. A tárgyalások el is kezdődtek, jó esély mutatkozik a hasznosításra.

Az egykori lenti laktanya sorsa kiváló példa arra, hogy milyen károkat okozhat, ha funkcióját vesztett vagy kiürült egykori állami épületek privatizációjával, esetleges önkormányzati tulajdonba adásával éveket vár az állam. A zalai kisvárosban szolgálatot teljesítő hivatásos állomány szigorúsága kapcsán elhíresült katonai objektumból 1996-ban távoztak a katonák, az akkor még jó állapotban lévő épületegyüttest viszont csak 2002-ben, szinte már romhalmazként adta át a kormányzat az önkormányzatnak.

- A tulajdonjog megszerzésére már a katonák kivonulása előtt megindítottuk a tárgyalásokat - magyarázza Kollár Gyula, aki 1994 és 2002 között volt a város polgármestere. - A szóbeli egyeztetések során egészen biztatóak voltak a kilátásaink, ám a kormányváltás miatt megakadtak az egyeztetések. Ezután hivatalos levélben fordultunk az újonnan felállt első Orbán-kabinethez, mindhiába. Újabb négy évnek kellett eltelnie, s egy újabb kormányváltásnak bekövetkeznie, mire az ügyben pozitív döntés született, a Medgyessy-kormány egyik első intézkedéseként megkaptuk a tulajdonjogot.

Igen ám, de az objektum állapota közben teljesen lepusztult, amihez nemcsak a gazdátlanság járult hozzá, de a szándékos rongálások is. Ennek tudható be, hogy az önkormányzatnak – jórészt pályázati pénzből - mintegy kétszázmillió forintot kellett ráköltenie az épületegyüttesre, hogy egyáltalán érdemes legyen annak hasznosítására felhívást közzétennie. Készültek tanulmánytervek is, ám számottevő eredményt eddig egyik sem hozott. A mintegy 34 hektáros területre csupán kisebb vállalkozások települtek be, többségük rövidebb időre. Ma az is eredménynek számít, hogy az objektum őrzése nem kerül külön költségébe az önkormányzatnak, azt a bérleti díjak fedezik.

Az állami vagyon pusztulásának jelei mutatkoznak a vasutak melletti épületeken. Ahogy fejlődik vissza a szolgáltatás, úgy válnak enyészetté a megállók és várótermek. Nyakas István, Gutorfölde polgármestere azt mondja, amióta az állomásokon megszűnt a jegyértékesítés, azóta csak kevés gondot fordít a MÁV az épületekre, a takarítás mellett maximum meszelésre futja.

- A környék gondozása már az önkormányzatra marad – teszi még hozzá Nyakas István, majd azzal folytatja, hogy a MÁV-épületek átfogó felújítására utoljára egy térségi civil szervezet, a Szövetség a Göcsej Vidék Idegenforgalmáért és a Vasútért egyesület anyagi áldozatvállalásával és koordinálásával került sor jó egy évtizede. Az önkéntesség persze azóta is hozott eredményeket, Iklódbördőcén a közelmúltban fejezte be az önkormányzat a megálló környékének parkosítását.  

Természetesen vannak jó példák is arra, hogy a megüresedett állami épületekkel mit lehet kezdeni. Márokföldön ugyancsak egy volt határőr laktanyából alakították ki a térség legnagyobb idegenforgalmi komplexumát, az Abbázia Country Club-ot, amely szinte egész évben telt házzal működik. Lovásziban egy vállalkozás vette birtokba a falu központjában álló kétszintes épületet, s a muraszemenyei határőr őrs épületét illetően is egy gazdasági hasznosítás előkészületei folynak. Volt állami vagyonnak tekinthetőek a termelőszövetkezeti objektumok is, melyek többsége a privatizáció éveiben talált gazdára. Ezek jó részét ma is hasznosítani próbálják, bár az épületek többségére ugyancsak ráférne egy átfogó felújítás, a mezőgazdaságból élő vállalkozók többségének maximum állagmegóvási munkákra volt csak forrása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!