Hírek

2012.04.26. 16:26

Egyedülálló szoborkompozíciók a keszthelyi Vadászati Múzeumban

Egyedülálló kültéri szoborkompozíciókkal bővül a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma; Farkas Pál Kőszáli bakok harca című szobrát, valamint László Péter Őzek című alkotását pénteken avatják fel Keszthelyen a múzeum szoborparkjában.

MTI

Farkas Pál szobrászművész Kőszáli bakok harca című kompozícióját először tekinthetik meg az érdeklődők. A süttői mészkő talpazaton elhelyezett bronzszobor tulajdonosa Hidvégi Béla, aki "megálmodta" és napjainkban is fő támogatója a Vadászati Múzeumnak - mondta el Tóth Csaba, a Vadászati Múzeum vezetője csütörtökön az MTI-nek.
   
Mint kifejtette, a szoborkompozíció két alpesi kőszáli kecske viadalát jeleníti meg, és ugyancsak "harcukat vívják" a Vadászati Múzeum gyűjteményében megtalálható, Svájcból származó alpesi kőszáli kecskék.
   
A szoborparkban kapott helyet László Péter szobrászművész Őzek című képzőművészeti alkotása is. A nyolcvanas években készült bronzszoborra hosszas kutatómunka után a Budapest Galéria raktárában talált rá Lakatos Ferenc, a múzeum támogatója. Az őzbakot és a sutáját ábrázoló bronzszobrot restaurálás után szállítatta Keszthelyre.
   
Széchenyi-Kittenberger emlékszobájában Szamosközi Antal festőművész képeiből nyílik önálló kiállítás ugyancsak pénteken. A természetfestő mintegy félszáz kimondottan vadászati témájú festményét szeptemberig tekinthetik meg a látogatók a Vadászati Múzeumban.
   
Tóth Csaba kiemelte: a keszthelyi Vadászati Múzeum elsődleges feladata az öt kontinens állatvilágának és a vele szoros köteléket képező természetvédelemnek a bemutatása, ami csak a képzőművészeti alkotásokkal és a tárgyi emlékekkel együtt válik teljessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!