Hírek

2012.04.05. 07:27

Döbbenetes állapotban - Bontóba való kamionnal jött Aradról

Bontóba való román kamiont szűrtek ki a forgalomból kedden az M70-es autóúton a megyei kormányhivatal közlekedési felügyelőségének ellenőrei.

Arany Gábor

-  Kollégáim rendszeresen ellenőriznek megyénk  legjelentősebb tranzitútvonalán, az M70-esen  - kezdte az eset ismertetését Tóth András, a felügyelőség vezetője.   - Sajnos a külföldi áruszállítóknál gyakran nem megfelelő, esetenként a forgalombiztonságot  súlyosan veszélyeztető hiányosságokat tapasztalnak  mondta.

A kedden megállított, román felségjelű kamion állapota azonban a sokat látott ellenőröket is megdöbbentette. Már a vizsgálat elején felmerült a gyanú, hogy a jármű tachográfját manipulálták, ennek bizonyítására rövid próbautat tettek, ami igazolta a feltevésüket. Ezután tüzetesen szemügyre vették a járműszerelvényt, és jött a megdöbbenés. A pótkocsi alváza több helyen is törött volt, a légrugó elszakadása miatt az egyik tengely rugózása nem működött, az alváz ráült a futóműre. A féktárcsák közül több alkalmatlan volt funkcióját betölteni, mert elrepedt, így a lassításban nem is lehetett rájuk számítani. A vontatón kettő, a pótkocsin hat gumiabroncsot találtak használhatatlan állapotban. Egy részük elkopott, s akadt, amelyiknek az oldala 30 centi hosszan felhasadt. A tapasztaltak jegyzőkönyvezéséhez pótlapokat kellett beiktatni.

- Sajnos ez a jármű így jött végig az országon, és csak a szerencsén múlott, hogy nem okozott balesetet  - ért a felsorolás végére Tóth András.
 
Az Aradról Olaszországba kalodás tűzifát szállító Scania kamion nem mehetett tovább a saját kerekein, ezért autómentő szállította a legközelebbi javítóhelyre, Lentibe. A hatóság bevonta az okmányait, csak javítás után indulhat útnak. Ezen kívül a műszaki hibák és a menetíró készülék manipulációja miatt közel egymillió forintos bírságra számíthat a sofőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!