Hírek

2012.04.11. 11:25

Állati gyógymód: kutyaterápia Nagykanizsán

Nagykanizsa - Bóják között vezették az ellátottak Lüszit, az ír szettert, és színes szalagokat is kötöztek rá. Így telt tegnap az első kutyaterápiás foglalkozás a Fogyatékkal Élők Integrált Intézményé- nek napközi otthonában.

Steyer Edina

Régóta készültek az intézmény munkatársai, hogy kutyaterápiával segítsék 20-60 év közötti ellátottjaikat - tudtuk meg Kiss Esztertől, a napközi otthon vezetőjétől.

- Az állatokkal való közvetlen kapcsolat pozitív hatással van rájuk, ez már az első foglalkozás után látszott - mesélte büszkén Kiss Eszter. - Akik kevésbé közelednek egymáshoz, vagy hozzánk, gondozókhoz, ők is bátrabban vették az akadályokat , csupán páran zárkóztak el a kutyustól.

- Az egyik fiú például - aki nem szereti, ha megérintik, és ő sem érint meg senkit - nagy meglepetést okozott - ezt már a csurgói Bognár Lívia kutyaterapeuta mondta. - Először még szorongott, látszott rajta, hogy vívódik, majd egyik ujjával megérintette a kutya fülét, aztán megsimogatta a fejét is. A gondozónők hasonlót még nem tapasztaltak tőle, amióta ismerik.


Bognár Lívia játékos feladatokat adott a résztvevőknek.

- Az egyik az volt, amikor mondtam nekik, hogy Lüszi bal, jobb, első vagy hátsó lábára kössenek szalagot. Ez a térbeli tájékozódást, az irányok és a színek ismeretét segíti - így a terapeuta. - Aztán két egyenes vonalat húztunk a földre, ezek között maradva sétáltatták Lüszit, aki ezen a részen kívül haladt. Utána bóják között vezették. Mindezzel az egyensúlyérzéket lehet fejleszteni.

A kutya jelenléte a legtöbb fogyatékkal élő embert nyugodtabbá, bátrabbá és felszabadultabbá teszi. Az otthon lakói is örültek, hogy Lívia és Lüszi meglátogatták őket. A 31 éves Gyurik Kata például alig várta, hogy a csoportos foglalkozásnak vége legyen, és kicsit megdögönyözhesse az ebet, mivel otthon nincs háziállata. Ellentétben a 29 éves Horváth Szabinával, aki saját maga gondoskodik Fifi nevű keverék spánieljéről.

- Enni adok neki, és sokat labdázunk együtt - árulta el a lány. - Örülök, hogy Lüszi itt volt, nagyon szimpatikus kutya, jót játszottunk együtt.

- Az lenne csak igazán kiváló, ha otthon a szülők, családtagok rá tudnának segíteni ezekre a foglalkozásokra, ott is, ahol esetleg nincs háziállat - világított rá Bognár Lívia. - Ezért remélem, a legtöbbjükkel sikerül találkoznom valamelyik foglalkozás alkalmával.

A feladatok többsége az értelmi fejlődést, a kommunikációs képesség, a mozgáskoordináció fejlesztését szolgálja, de a terapeuta szerint folyamatos ismétlésre, gyakorlásra van szükség, hogy maradandó eredmény születhessen. A következő találkozó a tervek szerint április 24-én (kedden) lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!