Hírek

2012.03.28. 17:20

Önjáró fúrógép és vonalkód-leolvasó: eszközfejlesztés a kanizsai TISZK-nél

Számos, az oktatást segítő eszközzel gyarapodtak a Nagykanizsa és Térsége TISZK Nonprofit Kft. intézményei. Ez az utolsó év, amikor önállóan használhatják fel a foglalkoztatók által befizetett szakképzési hozzájárulást.

Horváth-Balogh Attila

Merksz Andor, a Kanizsa TISZK igazgatója elmondta, a nagykanizsai foglalkoztatók 2010-ben összesen 156 millió forintot fizettek be szakképzési hozzájárulásként. Ebből 141 millió forintot fordítottak 5 intézményegységük eszközállományának fejlesztésére. A legnagyobb értékű berendezést a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola Zsigmondy-Széchenyi-tagintézménye kapta.

- Az iskola komoly hagyományokkal rendelkezik az energetikai szakmák oktatásában, itt működik az ország egyetlen gyakorlótelepe, mely mélyfúrási és fluidum-kitermelő szakmáknak biztosít helyet - bocsátotta előre. - Az utóbbi időben az újabb trendekhez igazodva a hagyományos fúrási feladatok mellett megjelent az igény a feltárás nélküli csőfektetésre, illetve -behúzásra. Az eljárással lehetővé válik csövek, vezetékek, közművek vasúti töltés, autópálya vagy más objektum alatt történő átvezetése. Ezen feladatok ellátására, illetve a technológia által igényelt gépek kezelését végző szakemberek képzéséhez került sor egy amerikai, Vermeer gyártmányú önjáró fúróberendezés beszerzésére. A 23 millió forint értékű eszköz irányított vízszintes fúrórendszere révén képes a talajfelszín alatti üreg kialakítására anélkül, hogy a felszínben bármilyen károsodás keletkezne.


Mint azt az igazgató részletezte: a dr. Mező Ferenc-Thury György Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola monitorba integrált számítógépeket, lézernyomtatót, pénz-tárgépeket, vonalkód-leolvasókat, interaktív táblát, projektorokat és fénymásolót kapott. A Zsigmondy-Széchenyi-tagintézmény eszközparkja gyaluval, gyorsvarrógéppel, digitális és hagyományos mérőeszközökkel bővült és tanműhelyfejlesztésre is sor került. Utóbbiban például egy szimulációs tetőt alakítottak ki, melyen a jövő szakemberei gyakorolhatják a napkollektorok beépítését. A Cserháti-tagintézményhez pedig több esztergagép, illetve úgynevezett telekom-készlet érkezett. A pénzből 62 pedagógus szakmai továbbképzésen is részt vehetett.


KIEGYENLÍTŐDNEK A KÜLÖNBSÉGEK
Mint azt dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár minapi kanizsai látogatása során elmondta: az idei évtől a szakképzési hozzájárulást közös alapba gyűjtik. Ennek okai közt megemlítette, vannak intézmények, melyek esetében büntetőeljárás folyik a pénzfelhasználás jogszerűségével kapcsolatban. A félreérthető helyzetek reményeik szerint így kiküszöbölhetők lesznek, továbbá a foglalkoztatók eltérő számából fakadó területi fejlesztési különbségek kiegyenlíthetővé válnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!