Hírek

2012.03.21. 07:01

Kicserélnék a termofor kéményt: 18 lakóközösség kért támogatást

Tizennyolc megyeszékhelyi lakóközösség jelentkezett a termofor kémények cseréjére meghirdetett önkormányzati pályázatra, amelyet egy országos program részeként írtak ki.

Szabó Judit

A legújabb termofor-programot decemberben hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a zalaegerszegi önkormányzat pedig februárban csatlakozott hozzá. A cél az, hogy kiváltsák a tömbházak régi, egycsatornás gyűjtőkéményeit, amelyek használata veszélyes, mert könnyen visszaáramlik a szén-monoxid a lakásba. Egerszegen még több mint ezerötszáz ilyen gyűjtőkémény üzemel, összesen ötezernyolcszáz lakásból elvezetve az égésterméket.

Az állam maximum negyven-, az önkormányzat pedig harmincszázalékos hozzájárulást biztosít sikeres pályázat esetén a kéménycserékhez, de az állami támogatás nem haladhatja meg a lakásonkénti 150 ezer forintot.

A városi és az állami kasszából egyaránt segítségre számító társasházaknak és lakásszövetkezeteknek először az önkormányzathoz kellett benyújtaniuk a támogatási igényüket. A zalaegerszegi polgármesteri hivatalban március 12-ig fogadták a kérelmeket. Határidőre tizennyolc pályázat érkezett. A kérelmezők 560 lakásban szeretnék megvalósítani a korszerűsítéseket, s 55 millió forintot kértek a várostól. Az önkormányzat az idei költségvetésben eredetileg 20 millió forintot tett félre a programra, de a közgyűlés dönthet úgy, hogy kibővíti a keretet. A pályázatok áprilisban kerülnek a képviselők elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!