Hírek

2012.03.13. 06:53

Gondozási díj a bölcsődékben: eddig csak az étkezésért fizettek a szülők

Zalaegerszeg - Eddig két család döntött úgy, hogy kiveszi a gyermekét a bölcsődéből a gondozási díj márciusi bevezetése miatt. A többiek inkább megkönnyebbültek, ugyanis magasabb összegre számítottak.

Szabó Judit

Ilyen visszhangja volt a gondozási díj bevezetésének Prenner Zsuzsanna, az Egyesített Bölcsődék vezetőjének tapasztalata szerint. Az egerszegi önkormányzat az országban az elsők közt döntött úgy, hogy bevezeti a gondozási díjat, amelyre tavaly adott lehetőséget az Országgyűlés. Eszerint az önkormányzatok maximum a bölcsődék működtetéséhez biztosított állami támogatás és a szolgáltatási önköltség közötti összeget kérhetik a szülőktől. Ez sok pénz is lehet: Zalaegerszeg például gyermekenként havi több mint 56 ezer forintot tesz hozzá az ellátáshoz. És a törvény alapján ezt akár teljes egészében is elkérhetné.

- Ezért volt megkönnyebbülés a szülőknek a bevezetett, havi 5040 forintos díj - összegzett Prenner Zsuzsanna, hozzátéve: nem tart attól, hogy a díj miatt kiürülnek a bölcsődék, mert most is telítettek, és sokan vannak a várólistán.


A bölcsődékben eddig csak az étkezésért kellett fizetni, Egerszegen idén napi bruttó 523 forintot. Márciustól csökkent az étkezési díj 403 forintra, mivel a jogszabályi változások szerint csak a nyersanyagköltséget háríthatják a szülőkre, a rezsiköltségből már egy forintot sem. A gondozási díj bevezetése ugyanakkor megemeli a családok kiadásait, s ezt a díjat a nyári szünetet leszámítva egész hónapra ki kell fizetni, míg az étkezés díját csak azokra a napokra, amikor a gyermek ténylegesen igénybe veszi az ellátást. Havi húsz bölcsődei nappal számolva eddig 10460 forint volt a szülők hozzájárulása, márciustól 13100 forint a teljes díjat fizetők esetében.

A törvény szerint nem kell gondozási díjat fizetni a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, a három- vagy többgyermekes, valamint a tartós beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családoknak. A 368 bölcsődés közül 124 gyermek (több mint 33 százalék) ez alapján térítésmentes ellátást kap (68 főnek az étkezése is ingyenes a rászorultság okán). Vannak családok, amelyek bár nem jogosultak mentességre a gondozási díj szempontjából, a jövedelmi helyzetük miatt kedvezményben részesülnek, 26 gyermek után. Így 218 bölcsődés ellátásáért fizetnek a szülők teljes összegű díjat a megyeszékhelyen.


További információk:
- Országosan több mint harminc települési önkormányzat hozott határozatot mostanáig a bölcsődei gondozási díj bevezetéséről   
- Az összegek eltérő nagyságúak: Érden például 25 ezer forintot kérnek, több településen néhány ezret (mint Zalaegerszegen), s olyan önkormányzat is van, amely már eldöntötte, hogy nem vezeti be a gondozási díjat   
- Április elsejéig mérlegelhetik a fenntartók, hogy élnek-e a törvényi lehetőséggel, addig mindenütt eldől, mennyibe fog kerülni idén a szülőnek a bölcsődei ellátás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!