Hírek

2012.03.17. 13:15

A kismama és gyermeke együtt maradhat: a Vöröskereszt várja őket

A kis Xavér édesdeden alszik a katicás takaró alatt, s miközben gyermekét nézi, az édesanyja arcán is fel-feltűnik egy aprócska, reményteli mosoly. A feszültség azonban még nem múlt el, Edit ugyanis egyelőre nem meri elhinni, hogy valóban együtt folytathatják életüket.

zaol.hu

- Az elmúlt napokban többen is jelezték, befogadnának bennünket a babával, három felajánlóval személyesen is találkoztam, sőt, egyiküket még otthonában is meglátogathattam, hogy megnézzem,  hova kerülünk. Ám végül különféle okokra hivatkozva az utolsó pillanatban mindhárman visszaléptek - mondja könnyekkel a szemében Németh Edit. - S ilyen helyzetben borzasztóan nehéz elviselni a visszautasítást.

Alig meri hinni tehát, hogy hétfőn, amikor el kell hagyniuk a megyei kórház újszülött osztályát, együtt folytathatják tovább életüket. Pedig ezúttal nem átgondolatlan ígérgetésről van szó, Edit és Xavér ugyanis a Vöröskereszt által fenntartott Családok Átmeneti Otthonában kapott helyet, Zalaegerszegen. Azt, hogy a kis család beköltözhet, a héten Somogyi Emőke, a Hock János úti intézmény vezetője is megerősítette lapunknak.

- Amint kijönnek a kórházból, várjuk őket - fogalmazott az intézményvezető.


- Az utóbbi napokban annyit csalódtam már, hogy akkor tudom elhinni, hogy ez valóban igaz, ha már megtörtént  - jegyzi meg szomorúan Edit.

Azonnal felcsillan viszont az édesanya szeme, amikor a kis Xavérról érdeklődünk.

- Nagyon jó baba. Egy tündér - mondja mosolyogva. - A feszültség és a nyugtalanság azonban, bár igyekszem palástolni, rá is átragad, olyankor nem tud pihenni, s nehezen viseli, ha csak pár perce is, de magára kell hagynom.

Edit hosszú napokig abban a hitben élt, hogy, mivel nincs hova vinnie kisbabáját, s anyagi lehetőségei is rendkívül rosszak, az első fokú gyámhatóságként eljáró babosdöbrétei körjegyző ideiglenes hatályú elhelyezésről szóló határozata alapján, ha átmeneti időre is, de elveszíti a kis Xavért, akit csecsemőotthonba visznek. Most azonban úgy tűnik, ez a veszély elmúlt, hiszen az asszony elmondása szerint a gyámhivatal gyorsított eljárásban vizsgálja ügyét.

- Ittjártukkor, a személyes felülvizsgálat során bíztattak, de nem ígértek semmit - mondja az anyuka.

Németh Edit és Németh Xavér tehát arra vár, hogy végre elkezdhessék közös életüket, hiszen eddig arra sem volt módjuk, hogy örüljenek egymásnak...


A megyei gyermekvédelmi központ gyermekotthonának vezetője, Böröcz Tünde korábban elmondta, ha hozzájuk kerül a baba, arra nem lett volna mód, hogy Németh Editet is befogadják, arra viszont lehetőséget biztosítottak volna, hogy az anyuka háromóránként megszoptathassa babáját, utána azonban mindig el kellett volna hagynia az intézményt. Most azonban úgy tűnik, erre szerencsére nem lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!