Hírek

2012.02.24. 19:21

Lejárt a türelmi időszak! Kikapcsolható a gáz és az áram

Kötelező érvényű kikapcsolási moratórium eddig sem védte az áram-, illetve gázdíjjal tartozó ügyfeleket, szerdán azonban a téli méltányossági haladék is lejárt. Folytatódnak tehát a felfüggesztett eljárások.

Temesi Hilda

Tavaly július óta már 60 napos tartozás miatt  összeghatártól és évszaktól függetlenül  megszüntethető a nem fizető fogyasztóknál a szolgáltatás. Január végén azonban a Belügyminisztérium arra kérte az energiaszolgáltatókat, hogy a nagy hideg miatt ne kapcsolják ki a fűtést és a villanyt az érintett ügyfeleknél; ez a türelmi idő járt le a héten.

- A moratórium után az általános ügyrendet követjük, tehát, ha valaki ez idő alatt sem rendezte 60 napot meghaladó tartozását, a fogyasztási helyen fel fogjuk függeszteni a szolgáltatást - reagált érdeklődésünkre Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője. Hozzátette: két eredménytelen felszólítás után kapcsolják ki az ügyfeleknél a gázt, illetve áramot. Ha ez megtörténik, csak a lejárt esedékességű számlák, a kamat, a felszólítási díj és a 23 ezer forintos ki-, illetve visszakapcsolási költség rendezését követően állítják helyre a szolgáltatást.


- Mindig felhívjuk rá a figyelmet, ha ügyfelünknek nehézségei akadnak számlái fizetésével, mielőbb jelezze ügyfélszolgálatunknál, hogy időben találhassunk megoldást. Például részletfizetést tudunk biztosítani, de csak azoknak, akik a havi számláikat egyébként időben rendezni szokták. Ezenkívül javasoljuk az érintett ügyfeleknek, keressék fel a helyi önkormányzatot, ahol lehetőségük van többféle támogatás igénylésére  jelezte a szóvivő.

Egyházi Nikolettától megtudtuk: tavaly emelkedett azoknak a száma , akik megkapták a második felszólító levelet. 2011-ben 20 százalékkal nőtt a szociálisan rászoruló fogyasztók száma is: ők már több mint 70 ezren vannak. A rászoruló, úgynevezett védendő fogyasztóknak joguk van (a törvényben meghatározott feltételekkel) részletfizetéshez, fizetési haladékhoz és előre fizetős mérőóra használatához. Zalában jelenleg 3337 védendő ügyfelet tart nyilván az E.ON; arról viszont nem állnak rendelkezésre adatok, hogy a megyében mennyien tartoznak 60 napon túl, azaz hány háztartásban várható a szolgáltatás megszüntetése.


2011-ben 18 százalékkal nőtt az E.ON kintlévősége, ami országosan több tízmilliárd forintra tehető. E tartozás 45 százalékát generálják a lakossági fogyasztók. Tavaly összesen (áram- és gáz) mintegy 45 ezer esetben kapcsolta ki a szolgáltatást a társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!