Hírek

2012.02.02. 19:23

Jó tudni: Adókedvezményre jogosít a rehabilitációs kártya

Tartósan egészségkárosodott, korábban rokkantsági nyugellátásban részesített olvasónk érdeklődött arról, hogy rehabilitálása esetén hová, milyen feltételekkel mehet dolgozni.

Horváth A. Attila

Mivel a III. rokkantsági csoporthoz tartozik, és az öregségi nyugdíjkorhatárt nem tölti be öt éven belül, hamarosan komplex orvosi felülvizsgálaton kell részt vennie. A korábbi rokkantnyugdíj helyett rehabilitációs ellátást kap,
ám attól tart, ha munkaképesnek minősítik, nem tud majd elhelyezkedni, hiszen eddig is kudarcélmények érték  - írta levelében az 50 év feletti nő.
A feltételekről a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal tájékoztatott. E szerint azok a megváltozott munkaképességű személyek, akiknek foglalkoztathatósága a komplex minősítés szerint helyreállítható, illetve akik tartós rehabilitációt igényelnek, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél kérhetik a rehabilitációs kártyát. Erre azok is jogosultak, akik 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági nyugdíjat vagy rendszeres szociális járadékot kaptak, illetve akik rehabilitációs járadékban részesülnek. A kártyát az adóhatóság állítja ki. S hogy mire jogosít?
Az a munkaadó, aki ilyen kártyával rendelkező személyt foglalkoztat, adókedvezményt vehet igénybe. Ennek mértéke a bruttó munkabér, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 27 százaléka. E kedvezménnyel egyszerre csak egy munkáltató élhet, addig, amíg a kártya le tétben van nála. Emellett a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók a munkaerő-piaci alapból, a költségvetési előirányzatból és a Támop-programban igényelhetnek bértámogatást, a 25 fősnél nagyobb cégeknek pedig 5 százalékos kvótát kell teljesíteniük. Tehát érdekük, hogy egészségkárosodott személyt vegyenek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!