Hírek

2012.02.10. 18:15

Hiába várták Isaurát Zalaegerszegen 1987-ben - Mi történt?

1987. januárjában "világszenzációról" számolt be a Zalai Hírlap az olvasóknak, miszerint Lucélia Santos, a népszerű Rabszolgasors című sorozat Isaurája magyarországi tartozkódása során Zalaegerszegre is ellátogat. Azonban hiába várták a színésznőt, a kemény tél megakadályozta a világsztár zalai "kiruccanását".

zaol.hu


Világszenzáció: Zalaegerszegre látogat Isaura!

A Zalai Hírlap 25 évvel ezelőtt szinte hihetetlennek tűnő hírrel "sokkolta" a megye olvasóit: az 1987. január 10-i, szombati lapszámban arról olvashattak, hogy a népszerű színésznő, Lucélia Santos (az éppen a magyar televízióban sugározott Rabszolgasors című szappanopera Isaura nevet viselő hősnője) hazánkba érkezik, s egyhetes tartozkódása alatt ellátogat Zalaegerszegre is.


Az újságban világszenzációként harangozták be a népszerű színésznő látogatását:

"Hát ilyen még nem volt! Az újságírók fogadhatták a repülőtéren a még házastársként Budapestre érkező – sőt ki tudja már, hogy egybekelésük hányadik évfordulóját legendás gazdag partival éppen hazánkban ünneplő –világhírű színészpárt, Elisabeth Taylort és Richard Burtont. Tudhattuk, mikor köt ki a Duna partján a Queen-fiúkat hozzánk hozó szárnyashajó, hogy hánykor lép be elegáns szállodánk az Atryum Hyatt kapuján Demis Russos. Csak azt tartják titokban, hogy melyik légijárat repíti hozzánk legújabb kedvencünket, Lucelia Santost, azaz Isaurát. Amit megtudhattunk, csupán annyi, hogy január 11-én teszi lábát hazánk földjére. A közönség két nappal később láthatja a Budapest Sportcsarnokban meghirdetett két koncerten.
A négy nyelvet beszélő színésznő – menedzsere társaságában – az Ifjúsági Rendező Iroda és a Skála meghívására érkezik fővárosunkba, és egy hetet tölt Magyarországon. Ellátogat Zalaegerszegre és Kiskunhalasra is."



"Hiába vártuk Isaurát" - Az országos havazás megakadályozta, hogy a színésznő eljusson Zalába

Lucélia Santos Magyarországra történtő érkezésekor hatalmas mennyiségű hó hullott Magyarországon: 1987. január 11-én, vasárnap délelőtt a legtöbb helyen 20-25 centiméter volt a hóréteg vastagsága, az erősödő szél miatt néhol másfél méter magas torlaszok is keletkeztek.
Zalaegerszegen 1987. január 13-án reggel öt órakor mínusz 26,8 fokot mértek, ezzel megdőlt az 1980-ban mért korábbi hidegrekord (mínusz 18,2 fok) is.
A január 15-i lapszámban a következőt írtuk: az M7-es út bal pályája a Balaton és a főváros között járhatatlan, a Budapestre tartó autósoknak a 70-es utat kell választaniuk.

Mindezek után nem is csoda, hogy meghíúsult a világsztár zalai látogatása. 1987. január 16-án keserű hangvételű cikk jelent meg a Zalai Hírlapban:
"Mint tegnap hajnalban kiderült, a kedvezőtlen útviszonyok miatt a szervezőknek – a korábbi tájékoztatással ellentétben – mégsem sikerült megoldani a brazil színésznő, Lucelia Santos – a Rabszolgasors című televíziós sorozat népszerű Isaurája – eljuttatását Zalaegerszegre. A nagy érdeklődéssel várt produkció tehát meghiúsult, kevésbé lett volna azonban keserű a kétezerötszáz jegyvásárló szája íze, ha az Ifjúsági Rendező Iroda szervezői nem ígérik egészen az utolsó napig: megérkezik Zalaegerszegre a közkedvelt színésznő."


Az olvasókat "kárpótlandó" az újság érdekességeket sorolt fel a színésznő magánéletéből:
- kedvenc elfoglaltságai közé tartozik a lovaglás, a tenisz és a tánc
- imádja a tengert.
- érdekli a labdarúgás, a brazil csapatok közül a Flamengónak szurkol, de a magyar Puskást is látta focizni a televízióban
- színészideálja Marilyn Monroe
- remek színésznek és nagyon kedves barátnak tartja a Leonciót alakító Rubens de Falco-t.


Lucélia Santos

A Wikipédia informmációi szerint a színésznő 1957-ben született Santo Andrében. Férje John Neschling akivel van egy közös gyermekük: Pedro Neschling, ő szintén színész.
Színészi karrierje 1974-ben kezdődött, a színházban a Godspell című darabban játszott.
1976-ban A rabszolgasors című sorozat Isauráját alakította (a sorozat Bernardo Guimarães regénye alapján készült). A sorozatot 70 országban, köztük hazánkban is nagy sikerrel játszották. Azóta több sorozatban is játszott.



Rabszolgasors: milliók imádták

A Rabszolgasors (eredeti címe: A Escrava Isaura), című1976-os brazil telenovellát, Bernardo Guimarães regénye alapján a Rede Globo csatorna készítette. Főszereplői Lucélia Santos, Rubens de Falco és Edwin Luisi.


A történet:
Isaura a rabszolgalány, egy Rio de Janeiro melletti ültetvényen él keresztanyja, és egyben úrnője Doña Ester védelmében, aki megvédi gonosz férje, Almeida zsarnokoskodásaitól. Isaura élete pokollá változik, amikor hazaérkezik a gróf fia, aki szerelmével üldözi, s minden alkalmat megragad, hogy megalázza, s éreztesse vele, hogy a rabszolgája. A rabszolgalány ezalatt megismeri édesapját, Miguelt, valamint találkozik Tobiassal, a szomszédos birtok urával, akibe beleszeret. Kapcsolatuk burjánozni kezd, azonban Leoncio és intézője Francisco megölik Tobiast, Isaurát pedig kegyetlen bánásmódban részesítik. Miguel miután értesül lánya szerencsétlenségéről megszökteti, s egy kisvárosba utaznak, kettő rabszolgával Andréval és Santaval. Isaurának új hódolója akad Alvaro személyében, azonban kapcsolatukat nem nézi jó szemmel Andrade kapitány, aki saját lányát, Luciát akarja Alvaro oldalán látni.


Pénzt gyűjtöttek hazánkban Isaura felszabadítására

A kosztümös novella akkora sikert aratott Magyarországon, hogy sokan pénzt kezdtek gyűjtögetni a rabszolgalány felszabadítására. A Korunk folyóirat 2006. májusi számában lehetett olvasni arról, hogy hazánkban milyen komoly társadalmi vihart kavart a szappanopera vetítése.
Ki tudja, miért, a magyar közvéleményt oly mértékben rázta meg Isaura „sorsa”, hogy számos segélyegylet alakult megsegítésére. Mit sem törődve a fikcionalitás problémájával, a magyar közvélemény Isaura jogi és emberi problémáit valós közéleti kérdéssé tette. 


A sorozat főcíme



Hány részes valójában a Rabszolgasors?  

Az urbanlegends portál további érdekességről is beszámol a sorozattal kapcsolatban.
Történt, hogy egyesek a sorozat még nem vetített részeit kérték számon a tévén. Őket a televízió filmfőszerkesztőségének képviselője próbálta nyugtatgatni, mondván: “higgye el mindenki, aki a Rabszolgasorsot végignézte, hogy a 30 epizód minden filmkockáját végignézte”.
Brazíliában ugyanis – ahol valóban 100 részben adták le a Rabszolgasorsot – esténként csupán 10-15 perces részeket sugároztak, és a teljes sorozatból egy 30 részes nemzetközi változat készült. A magyar tévé viszont még hosszabb, 50-60 perces epizódokba gyúrta ezt a 30 részt, így lett 15 darabos a sorozat. 


Az 1980-as években Gálvölgyi-paródia is készült a sorozatról:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!