Hírek

2012.02.03. 07:31

Fix munkakör várhatja a friss diplomást

Ideális, ha az ember, miközben egyetemi tanulmányait végzi, olyan munkakörrel is megismerkedhet, melynek betöltésére majd diplomája jogosítja. A megyeszékhelyen erre is lesz mód.

Péter Gyöngyi

A Nyugat-magyarországi Egyetem egerszegi mechatronikai mérnökképzésében 2012 szeptemberétől új formában is tanulhatnak a fiatalok.

- A duális képzést német minta alapján szeretné átvenni a felsőoktatás, elsősorban ott, ahol a gyakorlati képzésnek fokozott jelentősége van - mondta elöljáróban Prof. Dr. Varga Mihály egyetemi tanár, a Zalaegerszegi Műszaki Képzési és Kutatási Központ intézetigazgatója. Hozzátette: az oktatás ugyan jelenleg is gyakorlatorientált, ám a cégek, vagyis a későbbi munkáltatók azt szeretnék, ha speciális tudást, tapasztalatot is szereznének a hallgatók. - A duális képzési formában a diák, miközben egyetemi hallgató, adott vállalat munkájában is részt vesz, úgy, mintha máris alkalmazottja lenne. Így a gyakorlatban is képet kap a mérnöki feladatokról, beledolgozhat például egy projektbe, miközben az oktatási intézmény irányításával az egyes tantárgyakhoz kapcsolódóan laborokban is szerezhet plusz ismereteket.


Ez a forma jó a hallgatónak, hiszen friss diplomával a zsebében sem számít majd kezdőnek, ráadásul jó esetben fix munkakör várja; de jó a munkáltatónak is, hiszen új, az egyetemi tanulmányait éppen befejező alkalmazottját nem kell már betanítani, ismeri a speciális feladatkör minden szegmensét. Ez a képzés jellegéből adódóan természetesen többet vár el a hallgatótól, mint a hagyományos, hiszen az illetőnek - miközben egyetemi hallgatói jogviszonyban marad - nyáron is dolgoznia kell. Négy hét szabadság jár neki egy évben, de természetesen az őt foglalkoztató cég - mely jelentkezés alapján választja ki a számára ideális diákot - ösztöndíjat fizet neki.

A zalaegerszegi modellt a régió infrastruktúrájának sajátosságaihoz alakítják ki - összegzett Prof. Dr. Varga Mihály. A vállalatok nyitottak, a tárgyalások szerint 33 helyet máris be tudnának tölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!