Hírek

2012.02.03. 07:51

Fedél és segítség a kemény télben

Kemény napok elé nézhetenek a fedél nélkül élő emebrek; a hajlétalanszállók megteltek, de nem kell utcán maradni seninek. Aki csak pár órát tölt kint a szabadban, annak is olyan érzése van, mintha a hideg miatt le akarna törni a keze a fájdalomtól. De mi a helyzet azokkal, akiknek egyáltalán nincs fedél a fejük felett?

MTI

A nagykanizsai hajléktalanszállón a hideg időjárásra való tekintettel 85-ről ideiglenesen 105-re bővítették a férőhelyek számát. Barbarics László, a szálló vezetője elmondta, szükség esetén ezt 220-ra tudják növelni.- Nem valószínű, hogy erre a közeljövőben szükség lesz - mondta Barbarics László. - Szinte az összes kanizsai hajléktalant ismerjük, ők most mind itt vannak. Az alkoholistákat, pszichés betegeket, minden nap este hatkor név szerint is szólítjuk, és ha nincsenek itt, akkor szociális munkásaink - akik egyébként is naponta kétszer járják a várost - megkeresik őket.

Nagyjából már tudják, merre induljanak utánuk. A szálló mostani lakói közül többen állítják: ha ez a lehetőség nem volna, nem tudnának hova menni, s a farkasordító hidegben biztosan megfagynának.


- Szerencsés vagyok, hogy idebent lehetek a szállón - szögezte le a Murakeresztúrról bekerült Balogh András. - Az intézménnyel teljesen meg vagyok elégedve. Fedél van a fejem felett, kapok enni, nem fázom és nem bánt senki.

A nyugat-dunántúli régió összes hajléktalanokat befogadó szálláshelye megtelt az elmúlt napokban, közölte érdeklődésünkre Kardos T. Ádám, a Vöröskereszt zalaegerszegi gondozási központjának szakmai vezetője, aki a hajléktalanokat segítő regionális diszpécserszolgálatot is irányítja.

Ez az állapot azt jelenti, hogy a három nyugat-dunántúli megyében, a nagyvárosokban található öt éjjeli menedékhelyen, a fapados szállásokon 320-an húzták meg magukat, kezdte részletezni. Ez némileg több a hivatalosan nyilvántartott 297 főre szóló helynél. Ehhez még hozzá lehet adni azt a hét krízisférőhelyet is, amelyet Keszthelyen lehet igénybe venni. A régióban működő hét átmeneti szálláson 370 embert tudnak elhelyezni. Ez hosszabb távú lakhatást jelent a rászorulóknak, ők nemcsak a legkeményebb téli időkben veszik igénybe ezt a segítséget. No és a családok átmeneti otthonában közel további négyszázan élnek.

- November elején kezdődött el az utcai étkeztetés, másként a teajárat a megyei jogú városokban. Ennek segítségével naponta egyszer ennivalóhoz, meleg innivalóhoz és szükség esetén a legalapvetőbb gyógyszerekhez juthatnak hozzá a hajléktalanok - mondta Kardos T. Ádám.

- Azzal egy időben kezdte meg munkáját az úgynevezett krízisautónk is, amely a bajba kerültek azonnali ellátásában segédkezik. December közepéig negyven alkalommal mentek ki kollégáink, hogy segítséget nyújtsanak. Az eddigi enyhébb időnek köszönhetően hatvan bevetésen vagyunk túl, ennek harmada-fele jutott a zalai megyeszékhelyre. A következő napokban azonban várhatóan megszaporodnak feladataink - foglalta össze.


Órát lehetne igazítani a hajléktalanokhoz, akik a megyeszékhelyi bevásárlóközpont oldalában gyülekeznek. Férfiak, nők, idősek, fiatalok. Alig pár percet ácsorognak, este hétre fordul az óramutató, amikor megérkezik a Vöröskereszt autója, fedélzetén Rácz Péter és Pénzes Krisztina utcai szociális munkással.

- Hat-hét helyen állunk meg a városban, teát, ennivalót osztunk - kezdte a mindennap este hatkor induló járat bemutatást Rácz Péter, aki ismerősként, keresztnevén szólít mindenkit. Míg telnek a flaskák, szatyrokba, zsebekbe süllyednek a májkonzervek, kenyerek, Pénzes Krisztina gyűjti össze az igényeket. Leginkább takaróra van szükségük azoknak, akik még ebben a hideg időben is távol tartják magukat a hajléktalanszállótól.

- Körülbelül harmincfősre tehető az a kemény mag, amelyik kitart az utcán. Eddig csak egy amputálás volt, tíz lábujjától szabadult meg az illető fagyás miatt. Ilyen baleset azonban bárkivel előfordulhat a nagy hidegben. Elegendő, ha az átvizesedett zoknit nem cseréljük le időben vagy nem vesszük észre, hogy arcunk, kezünk áthűlt - magyarázza megértően Rácz Péter, aki elárulja, a hétvégékre bőségesebb ellátást kapnak a rászorulók.

Utcáról kihűlés veszélye miatt tegnap nem kellett a mentőszolgálat munkatársainak senkit sem beszállítani, tudtuk meg a megyei irányítóközpontjuktól. Mint közölték, hasonló okból egy személyt vittek a keszthelyi kórházba. Őt a háziorvosa utalta be, mert szociális körülményei miatt félő volt, hogy a kemény hideg miatt veszélybe kerül.


Hideg: egészséges életmód, megfelelő öltözködés
Leginkább egészséges életmóddal, vitamindús táplálkozással lehet elejét venni a hirtelen jött időjárás-változás okozta betegségeknek - szögezte le dr. Vörös Henriette körzeti orvos.
Részletek ITT!


Hideg: ahol lehet, leálltak a munkával
Nagykanizsa - Az érkező szibériai hideg legnagyobb elszenvedői a hajléktalanok mellett a szabadban dolgozók. Néhány cég pár napja félbehagyta a kinti munkákat, de vannak, akik ezt nem tehetik meg.
Részletek ITT!


Hideg: ha az akku gondozott...
Gondozott akkumulátornak nem jelenthet problémát a farkasordító hideg se, vallja a szakember.
Részletek ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!