Hírek

2012.02.06. 07:17

Borok, tambura és mazanyica

Nagykanizsa - Zamatos borok, finom mazanyica, halk tamburazene és tánctanulás. Ez mind belefért a városi horvát nemzetiségi önkormányzat hagyományőrző napjába.

Sámel József

A nagykanizsai horvát nemzetiségi önkormányzat nem először rendezett hasonló programot, ezúttal kifejezetten a városban élő horvát családoknak. Mint Vargovics Józsefné, az önkormányzat elnöke elmondta: a Nagykanizsán élő horvát családok többsége nem szakadt el a gyökerektől, közülük szinte mindenki foglalkozik gyümölcstermesztéssel és borkészítéssel.

- Nekem Zalakaroson van szőlőm, a tavalyi évjáratból 400-500 liter készült - büszkélkedett Végh János, aki a tegnapi versenyre vegyes fehérborral nevezett. - Legutóbb aranyérmet kaptam, remélem, hogy a zsűri idén sem lesz szőrös szívű.


- Az majd kiderül - vette át a szót Antal Jenő, a zsűri elnöke, aki elárulta: a színek és illatok alapján jól sikerültek a versenyre nevezett borok, s remélhetőleg a zamatuk is kifogástalan. - Egyébként a tavalyi évjárat jónak mondható, a sok napsütés és a kevés csapadék magas cukorfokot eredményezett.

A verseny után a helyi horvát tamburazenekar a húrok közé csapott, hogy talpalávalót szolgáltasson a horvát táncokat tanuló gyerekeknek és felnőtteknek. Közben pedig aki megéhezett, finom kelt rétest, azaz mazanyicát is majszolhatott.

Vargovics Józsefné elárulta: hagyományőrző programjaik sorában legközelebb torkos csütörtököt tartanak, melynek keretében rengeteg ízletes horvát népi étel kerül majd az asztalra. A húsvétot megelőző vasárnap pedig horvát nyelvű zarándokutat szerveznek Homokkomáromba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!