Hírek

2012.01.27. 07:50

Új pályázatot írnak ki a középiskolák igazgatóinak helyére

A megyéktől az államhoz kerülő középiskolák igazgatóinak megbízatása március végén megszűnik.

Péter Gyöngyi

Ismeretes, az állam január 1-jei hatállyal vette át az intézményeket, köztük az iskolákat is. A korábban a megyei önkormányzatok fenntartásában működő középiskolák igazgatóinak helyére új pályázatot írnak ki. Ez azokat is érinti, akiket esetleg csak tavaly szeptembertől neveztek ki posztjukra, ráadásul mostanság zajlik az intézmények átadása, átvétele, mely ugyancsak komoly feladatot jelent az érintett iskoláknak.


A Zala Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjétől megtudtuk, Zala megyében összesen kilenc oktatási intézményt érint a döntés. Dr. Halász Gabriella válaszában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi iskolaigazgatók ugyanúgy pályázhatnak, mint esetlegesen az új jelöltek. Kitért rá, hogy a 2011-ben kinevezett igazgatók a fennálló gazdasági helyzetben, a várható fenntartóváltás ismeretében készítették el a pályázatukat, ezért pályázati kiírásra nem kerül sor. A közoktatási intézmények esetében azonban - mivel időközben elfogadták a köznevelési törvényt - új szakmai környezet jellemző a tavalyi évhez képest, ezért minden intézménynél kiírják a pályázatot. Az iskolák működésében, fogalmazott a központ vezetője, mindez nem okozhat fennakadást.


A Pedagógusok Szakszervezete megyei és városi elnöke, Takácsné Barna Éva kérdésünkre elmondta, a szakszervezet egyáltalán nem tartja szerencsésnek, hogy tanév közben történik a vezetőváltás, akkor, amikor az intézményekben már javában készülnek az érettségire, felvételire, szakmai vizsgákra. Azt szerették volna elérni, hogy a pályázatokat visszavonják és egyeztessenek a kérdésről, erre egyébként a törvény is lehetőséget adott volna. A pályázatok elkészítésére amúgy nagyon kevés idő van, harminc napon belül kell azokat benyújtani. A megyei és városi elnök mindemellett úgy gondolja - ebben erősítik meg az egyeztető tárgyalásokon elhangzottak is -, hogy nagy változás nem lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!