Hírek

2011.12.30. 15:46

Ellátás 24 órában, 24 óráig az új sürgősségi centrumban

Január 2-án, hétfőn reggel 8 órától fogadja a betegeket a Zala Megyei Kórház új sürgősségi centruma. Az elmúlt napokban minden a végleges helyére került.

Magyar Hajnalka

- Valamennyi életmentéshez szükséges műszerünk megérkezett, néhány kisebb kiegészítő berendezésre várunk még - tekint körbe dr. Nagy Tamás, az osztály szakmai koordinátora.

Beszerelték a telepített rádiós egységet is, ami lehetővé teszi a közvetlen kommunikációt a beteget hozó mentőautó személyzetével.

- Ennek akkor van nagy jelentősége, ha olyan páciens érkezik, akinek a fogadása előkészületeket igényel. Ez is azt szolgálja, hogy időt nyerjünk... - folytatja.


Az idő ezen az osztályon valóban nagy kincs, hiszen alapvető feladatuk a súlyos, életveszélyes állapotú betegek ellátása, illetve továbbküldése valamely kórházi osztályra, ahol megkapják a végleges ellátást. Ez az osztály a nap 24 órájában fogadja a segítségre szorulókat, ám 24 óránál tovább nem maradhat itt senki. A becslések szerint napi 100-120 betegre számíthatnak.

- Fontos tudni, hogy a centrum nem képes kiváltani valamennyi speciális szakambulanciát, s ez nem is cél - mondja dr. Nagy Tamás. - A rendelőintézetben zajló sürgősségi szakellátás ugyanúgy működik tovább, mint eddig. Akinek ambuláns módon kezelhető a gondja, a jövőben is őket kell, hogy felkeresse. Nálunk elsősorban a kórházi hátteret igénylő, kritikus állapotú betegek stabilizálása történik meg, hirtelen fájdalom, keringési, légzési panasz, neurológiai probléma adhat okot a centrum felkeresésére.

Ennek szellemében továbbra is közvetlenül a kardiológiára szállítja a rohamkocsi az akut infarktusban szenvedőket, akiknek az azonnali katéterezés mentheti meg az életüket. A stroke (szélütés) ugyancsak speciális vérrögoldó kezelést igényel, ami a neurológia stroke centrumában biztosított. A nem traumatológiai gonddal érkező gyerekeket ugyancsak közvetlenül a saját intenzív részleggel rendelkező gyermekosztályra érdemes vinni. A sürgős szemészeti problémák sem tartoznak köreikhez, ehhez speciális műszerekkel és szakismerettel kellene rendelkezniük.

Az új osztály a volt baleseti ambulanciából nőtt ki, ám az átépítést követően új helyre került a bejárat. A főépület hátsó frontján, az udvar felől lehet megközelíteni, itt a mentők fogadására külön bejáró is épült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!