Hírek

2011.12.07. 15:42

Büszkeség és ítélet: fókuszban Zalakaros

A gyógyvizéről messzi földön híres Zalakaros mármár pedánsan tiszta, rendezett város, melyre joggal büszkék lakói. Természetesen, mint mindenütt, itt is vannak nehézségek, ám ezekkel az önkormányzat és a közösség – ahol lehet – összefogással próbál megbirkózni.

Horváth-Balogh Attila

Ezúttal a Zalai Hírlap Lakóhelyünk című sorozatának újabb állomásán, Zalakaroson indultunk problémafeltáró körútra hétfőn Novák Ferenc polgármesterrel. Az esős időjárás miatt csak pár igazán elszánt ember lézengett az utcán, így a „Bazsó”-boltot vettük célba, ahol állítólag mindig találni valakit. S tényleg: volt önkormányzati dolgozókkal, civil szervezet képviselőjével és „egyszerű” állampolgárokkal is beszélgethettünk. A sok pozitívum közepette azért kis idő múlva előkerültek a lehetséges problémák is.

– Mi, zalakarosiak nagyon büszkék vagyunk a településünkre, szeretünk itt élni – bocsátotta előre Biczó Lászlóné. – Az infrastruktúrát lehetne fejleszteni: van egy benzinkút, de autómosó nem készült hozzá. Csak kézi rendszerű, de mi, nők azt nem tudjuk használni...

Egy másik lakó, Káldiné Kopcsándi Szilvia arra hívta fel a figyelmet, hogy bizony, vannak olyan járdaszakaszok is, amelyek már megérettek a felújításra. Mint rámutatott, lakóhelyére, a Hegyalja utcára ez mindenképpen igaz.
– Sok helyütt már balesetveszélyes, akkorák a lyukak, a repedések! Nyilván, tudomásul veszi az ember, hogy nem lehet egyszerre megoldani 80 utca (ennyi van Zalakaroson) gondját-baját, de reméljük, hogy a miénk is mihamarabb sorra kerül – mondta Káldiné.


Az Ezüst Klub vezetője, Tóthné Krémer Mária azt fogalmazta meg: az időseknek hiányérzetük van a tekintetben, hogy Zalakaroson nincs olyan szociális intézmény, ami róluk gondoskodna. Ez alól csak a családsegítő szolgálat kivétel részben, amely azért tevékenységi köréből igyekszik „kihasítani” egy szeletet a településen élő több, mint 600 szépkorú nyugdíjasnak is. Idősek Klubja működik ugyan, ám ez nem jelent rendszeres, mindennapos ellátási formát, hiszen önkéntes közösség.

A negyedik lakó, Deutsch Viktorné a Komári utca mentén húzódó telkek helyzetének rendezését sürgette.
– Itt részben osztatlan közös tulajdonban lévő területekről van szó, melyeken nyaranta nem túl szép látványt nyújtó gaztenger tenyészik – magyarázta. – Ezeket fontos lenne „gatyába rázni” a Galambok felőli úthoz hasonlóan, ahol az elhagyott gyümölcsösöket rendbe tetette a város.

Novák Ferenc polgármestertől azt is megtudtuk, hogy Zalakaros népessége örvendetesen gyarapszik a beköltözőknek köszönhetően. Érdekes tendencia, hogy ők elsősorban a nyugdíjasok közül kerülnek ki, akik egy élet munkája után pihenéssel akarják itt eltölteni még hátralévő éveiket. Azt is megtudtuk, hogy hivatalosan egyébként 250–300 német ajkú ember él a fürdővárosban, de mára kissé megcsappant a német nyelvterületről érkezők száma. Akik viszont ez idáig jöttek, beilleszkedtek, s a közélet aktív szereplőivé váltak. Külföldiek által elhagyott házak errefelé nincsenek.

Akad-e gond a téli hóeltakarítással? – kérdeztük. Kiderült, nemcsak az a baj, hogy az önkormányzati gépekkel nem mindig győzik a városi úthálózat hómentesítését, hanem az is, hogy az emberek többségének eszébe sem jut: esetleg ő maga is hólapátot ragadjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!