Hírek

2011.12.08. 07:46

Az M70-es halálúton is járnak a letenyei mentők

A mentőállomás dolgozóit évente közel 1300 alkalommal riasztják. A letenyeiek ellátási területéhez tartozik a halálútnak nevezett M70-es is, ahol máig 16 ember vesztette életét. És ez a szám jóval nagyobb is lehetett volna, ha nincs a szakszerű és gyors mentőellátás.

Sámel József

– Valóban veszélyes az M70-es, aki először jár arra, talán nem is számít rá, hogy hirtelen két sávra szűkül az út – szögezte le Vlaj Zoltán mentőápoló, a letenyei állomás vezetője, aki a nyári, hat halálos áldozatot követelt buszbalesetnél elsőként érkezett a helyszínre. – Egy meszet szállító tehergépkocsival ütközött a busz, a fehér anyag szinte mindent beterített. Ilyenkor a szakmai protokollnak megfelelően először fel kell mérni a kárhelyet, majd tájékoztatni a megyei irányító csoportot a sérültek számáról, súlyosságáról, hogy annak megfelelő mentőegységet küldhessenek. A mentést, a sérültek ellátását ezzel egyidejűleg meg kell kezdeni.

A letenyei állomás két gépjárművel, egy kiemelt kocsival és egy általános mentőjárművel rendelkezik, és utóbbin – mint Mészáros Attila mentőápoló halkan megjegyezte – sajnos nincs defibrillátor.


– Reméljük, előbb vagy utóbb kapunk újraélesztő berendezést, s ha már a kívánságlistánál tartunk: az elektromos nyálszívónkhoz kellene egy új folyadékgyűjtő tartály is, mert a mostani tönkrement – tette hozzá Mészáros Attila.

A letenyeiek persze nem panaszkodnak, mert – mint mondták – városukban igazán segítőkész emberek élnek: pár éve egy helyi kisbolt szervezett számukra gyűjtést, melyből egy pulzoximétert sikerült beszerezni, helyi vállalkozók pedig téli gumival és GPS-szel is felszerelték a mentőkocsikat.

– Az épületünkre sem lehet panasz, 2006-ban átfogó felújításon esett át – mutatta Vlaj Zoltán a felújított tetőt, illetve a kicserélt nyílászárókat és néhány bútort.

Amúgy az állomás jövőre lesz 20 éves, 1992-ben a szülőotthon szolgálati lakását alakították át e célra. A 12 fős csoport 25 település 17-18 ezer lakóját szolgálja. 



Az összefogás ereje

A Zalai Hírlap karitatív adománygyűjtése hatalmas megyei összefogást eredményezett az elmúlt években. Két évvel ezelőtt a tragikus sorsú Simon József életén sikerült változtatni, a beteg testvérét egyedül nevelő fiú akkor új lakásba költözhetett. Sajnos Józsit idén nyáron elvesztettük, ám ő azon szerencsések közé tartozott, aki megtapasztalhatta az emberek jóindulatát. Tavaly az iszapkataszrófa áldozatai is érezhették a zalaiak segítőkészségét, s reményeink szerint idén a mentőszolgálat is jelentős támogatásban részesül. Az adománygyűjtés kapcsán azonban még egy felhívással élnénk. Várjuk azok jelentkezését, akik elmesélnék: amikor bajba kerültek, hogyan segítettek rajtuk a mentősök. 


Olvasóink felajánlásait a következő bankszámlaszámra várjuk:
12092309-00107259-00100003
Közlemény: Adomány

Rovatunk további hírei itt



Kapcsolódó cikkeink az M70-esről: 

Újabb biztonságtechnikai eszközök az M70-es halálúton

Ideiglenes használatbavételi engedéllyel működik az M70-es autóút

Több hétvégén is forgalomkorlátozás lesz az M70-es autóúton

Az M70-es autóút öt év múlva bővülhet kétszer két sávosra

M70: táblák, figyelmeztető jelzések és előzési tilalom a halálúton

Halálút: autópálya lehet az M70-esből

Jobbik: az M70-es mészárszék és az ország közlekedési szégyenfoltja

Újabb tragédia az M70-esen: ketten haltak meg a Fiatban

Megnézték a halálutat - Helyszíni bejárást tartottak az M70-esen

 Hazatért az utolsó sérült, akit csaknem 20 napig ápolták

M70-es hozadék - Munkacsoport vizsgálja a 2x1 sávos autóutakat

Veszély - Vörös csík figyelmeztet az M70-esen

Van esély a halálút veszélyeinek megszüntetésére! - Ha más megoldás nincs, autópályává fejlesztik

Minisztériumi nem az M70-es halálútra

Egy nappal az M70-esen történt baleset után: a halálutat okolják a tragédiáért

Sokkoló beszámoló: hat halott az M70-esen (kedd esti összefoglaló)

Frontális karambol az M70-esen (folyamatos keddi hírfolyam)

Fotók a balesetről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!