Hírek

2011.11.25. 19:37

Egyre fogyunk és romlik az egészségügyi állapotunk

Zala lakosságának egészségi állapota is terítékre került a megyei közgyűlés pénteki ülésén. A halálozások száma jóval magasabb, mint a születéseké, a megye természetes fogyása az országos átlagnál is kedvezőtlenebb emelte ki dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvos.

Péter Gyöngyi


Elhangzott: az elmúlt tíz évben 11 ezerrel csökkent a megye lakóinak száma. Zala lakosságának egészségi állapotáról, az egészség romlását kiváltó vélelmezett okokról és a tennivalókról szóló tájékoztatóból sok más is kiderült.  Az elemzés rámutat: a megyében a nők körében magas az emlődaganat és a méhnyakrák aránya, utóbbi esetében a mortalitás a megyei és az országos átlagot is meghaladja a nagykanizsai térségben. Aggasztó az alkoholos májbetegségek miatti halálozás aránya, illetve a légúti daganatos megbetegedéseké, különösen a hazai női tüdődaganatos halálozás 46 százalékos emelkedése. Pozitívum is van, Zalában a legalacsonyabb a csecsemőhalálozás.

Egy másik egészségüggyel kapcsolatos döntést is hoztak a képviselők: hozzájárultak egyes szakellátások szüneteltetéséhez a Zala Megyei Kórházban. Január 1-jén indul az új sürgősségi osztály, az átszervezés miatt így heti 38 órával csökken a rendelési idő a traumatológiai szakambulancián. Szakember hiányában ez év végéig szünetel az ellátás a bőrgyógyászati szakrendelésen heti 21 órában, az Alzheimer szakrendelésen heti 6, az addiktológiai gondozóban heti 30, és a mentálhigiénés gondozóban heti 2 órában. A pszichiátriai ellátásban a krónikus pszichiátrián 12 ágyon, a szakambulancián pedig heti 28 órában nem dolgoznak, de utóbbit január 1-jétől újra tudják indítani.

A megye tömegközlekedésének helyzete is szerepelt a napirendi pontok között. Zalatnai László, a Zala Volán Zrt. vezérigazgatója kitért rá, a legnagyobb nehézséget gazdasági szempontból Zala aprófalvas szerkezete jelenti, illetve a 92 zsáktelepülés, ahova naponta többször betér az autóbusz és vagy van felszálló, vagy nincs. Mindemellett az e falvakban élők többsége idős és ingyen utazik.

Az egybegyűltek határoztak tegnap a Zala Megyei Önkormányzat jövő évi költségvetési koncepciójáról, ám ezt csak a parlamenti költségvetés elfogadása után tudják pontosan meghatározni.

A Gyermekvédelmi Központ igazgatói álláshelyére kiírt pályázatot is elbírálták, december 1-jétől jövő év február 29-ig Böröcz Tünde Veronikát bízták meg az igazgatói feladatok ellátásával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!