Hírek

2011.11.18. 16:21

''Besózva'' várják a telet Zala megyében

Négyezer tonna só került a tárolókba és szükség esetén további 2000 tonna áll rendelkezésre a szállítóknál. Ez az adat pénteken hangzott el a megyei közútkezelő tájékoztatóján Zalaegerszegen.

Arany Gábor

A téli felkészülés mozzanatait taglaló rendezvény nyitányaként mutatták be az állami közútkezelő internetes honalapját. A www.kozut.hu oldalon az aktuális útállapotok mellett, időjárási adatokról, jogszabályokról is találunk tájékoztatást. Emellett számos webkamera segítségével képet nyerhetünk a minket érdeklő szakaszokról.  A hazai közlekedésről, útjainkról egyéb információkat pedig a www.utadat.hu kínál.

Az 1600 kilométeres megyei állami közúthálózaton november 10. óta téli üzemmódban dolgoznak. A síkosság-mentesítésre, hóeltakarításra 23 saját gépet vethetnek be, ezen kívül 11 hómarót és emellett még célgépeket is bérelnek, szükség esetén pedig vállalkozókat vonnak be.


Megyénkben 550 kilométer tartozik az úgynevezett őrjáratos utak sorába, ezek állapotát 24 órában ellenőrzik, a védekezés pedig az út teljes hosszán, rendszeresen, éjjel-nappal, vegyi és/vagy érdesítő anyaggal történik a síkosságtól függően. A hóeltakarítás során ezek az utak elsőbbséget élveznek. Az úgynevezett rajonos utak - ebből 1000 kilométer van Zalában - állapotát az útellenőrökön kívül csak a kritikus időszakokban kivezényelt elhárító gépkocsi vezetője ellenőrzi. A védekezés pedig nem terjed ki az út teljes hosszára, csupán annak veszélyes részeire - ívek, emelkedők, hidak. A hó eltakarításakor ezek az utak az őrjáratos utak után következnek.

Az elsőrendű főutakon (7-es) utaknál 5-10 centi hóvastagságtól kezdődik a takarítás a havazás kezdetétől számított 1-2 órán belül, míg a másodrendű főutakon fontosabb mellékutakon 15-20 centis hó és 2-3 óra az előírás.

Felhívták rá a figyelmet, a közútkezelő gépei az elakadt, balesetet szenvedett járműveket nem mentik ki. Utóbbira rendelkezésre állnak más szervezetek. Alkalmanként a tűzoltók, akiknek azonban szintén korlátozott jogosultságuk a beavatkozásra: ha élet és anyagi javak nincsenek veszélyben, akkor felesleges őket riasztani.


INKÁBB A 75-ös UTAT VÁLASSZUK
A tájékoztatón elhangzott, november 30-ig a felújítás alatt álló 76-os főúton végre kell hajtani azokat a változtatásokat, amelyek a biztonságos téli közlekedéshez szükségesek. Veszélyes padkák javítása, ideiglenes burkolati jelek felfestése, közlekedési táblák kihelyezése kerül sorra. Megszüntetik a burkolat lépcsőit, mert e nélkül a síkosság-mentesítés, a hó eltakarítása, nem oldható meg biztonságosan. Egyben felhívták a figyelmet a korlátozások betartására, és ajánlották, hogy a főváros felé tartók inkább a 75-ös főutat válasszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!