Hírek

2011.11.04. 18:21

A gyermekotthon egykori lakói találkoztak Lentiben

A gyermekotthon jó alapokat adott a felnőtté váláshoz - hangzott el pénteken a Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Intézményben az egykori lakóknak szervezett találkozón Lentiben.

Gyuricza Ferenc

A lenti gyermekotthon már második alkalommal hívta kötetlen beszélgetésre, az emlékek felelevenítésére azokat a fiatalokat, akik átmeneti vagy tartós neveltként huzamosabb ideig voltak az intézmény lakói. Az alapítástól számított 31 év alatt mintegy kétszázan kezdték önálló életüket az itt kapott alapokkal. A legtöbbjük sikeresen vetette meg lábát a nagybetűs életben, beilleszkedtek a társadalomba.


- Szándékunk szerint ötévenként, amolyan érettségi találkozó jelleggel visszahívjuk az intézménybe egykori neveltjeinket, hogy felidézzük a közösen eltöltött éveket, illetve információt kapjunk jelenlegi életükről - mondta Horváth Gyöngyi, a gyermekotthon vezetője. - Főleg a régi gondozottakra igaz, hogy miután kikerültek az intézményből, szinte minden kapcsolatunk megszakadt velük. Ez a találkozó szervezése során is nehézséget jelentett, hiszen sokuknak csak azt a címét ismertük, ahova az otthonból költözött.

Mindezek ellenére a rendezvényen mintegy nyolcvan fő vett részt. Nemcsak a környező településekről, de Budapestről is jöttek. Többen visszaírtak, hogy munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudnak jelen lenni, de szeretettel gondolnak a Lentiben eltöltött évekre. Hasonló véleményt fogalmazott meg a lenti gyermekotthonról Horváth Edit is, aki általános iskolás korában, Balatonberényből került a Kerka-parti városba. Mint mondotta, problémás gyermeknek számított, ennek ellenére sok jót kapott a lenti intézménytől. Hogy élete rendbe jött, az jórészt az itt dolgozók féltő gondoskodásának és szeretetének köszönhető. A fiatal lány megtalálta élete értelmét, ápolóként - mint egy keresztény közösség tagja - Afrikában is dolgozott, illetve öt évet töltött hasonló munkakörben Franciaországban.

- Nagyon sokat változott az otthon, szebb és családiasabb lett - mondta, miután végigjárta azokat a helyiségeket, ahol egykor élt. - A boldogságnak azonban belülről kell fakadnia, s ezt a lenti otthonban a legnehezebb körülmények között is próbálták biztosítani számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!