Hírek

2011.10.06. 16:25

Új rendezési terv készül Zalalövőn

Jóváhagyta az önkormányzat a rendezési terv Zalalövő keleti részére vonatkozó módosítását. A 2004-ben elfogadott dokumentum felülvizsgálata folytatódik, az egészet aktualizálják.

Szabó Judit

A rendezési terv módosítása a 86-os elkerülő út építése miatt volt sürgető. Az út a város keleti részén épül, de a tervben még egy másik, nyugati nyomvonal szerepelt. Ezen változtatni kellett, hogy a keleti nyomvonal megkapja az engedélyeket. Az önkormányzat a zalaegerszegi AOD Építész és Grafikus Irodát bízta meg a rendezési terv átdolgozásával, s a legutóbbi képviselő-testületi ülésen elfogadta a város keleti részére vonatkozó módosítást. Agg Ferenc, az építészeti iroda  vezetője lapunknak elmondta: a munka következő fázisában, jövő év elejére   a teljes rendezési tervet felülvizsgálják.


- A fenntartható fejlődést céloztuk meg a szabályozással, a takarékos gazdálkodást a tájjal, a termőfölddel - vázolta az építész. - Zalalövő jelenlegi  lakosságszámát és  gazdasági erejét vettük alapul, nem gondolva nagyobbat a realitásoknál, ugyanakkor arra törekedve, hogy a fejlesztések (legyen szó lakó- vagy gazdasági épületekről) ne szóródjanak szanaszét. Szakítunk azzal a gondolkodással, hogy bármit lehet bárhová építeni, mert az nem lesz fenntartható.

Ennek szellemében a mostaninál kevesebb fejlesztési övezetet jelölnek ki, s a területek használatának szabályozását is megváltoztatják. Szükségtelennek tartják, hogy a lakóterületek nagy része kertvárosias és kisvárosias zónába tartozzon, mert a gyakorlatban sem így használják azokat a helybeliek. Mezőgazdasági tevékenységet is folytatnak, célszerű tehát papíron is több falusias övezetet feltüntetni.

A rendezési tervben bent hagyják a termálfürdő területét, bár a fejlesztés megvalósulása továbbra is bizonytalan. A részletes szabályozását azonban törölték, majd akkor készítik el, ha a fürdőépítés valóban elkezdődik. A vasútállomástól nyugatra tervezett logisztikai központtal továbbra is számolnak, mert Zalalövő vasúti szerepe várhatóan felértékelődik a jövőben.




A városközpont építészeti megjelenését érhetik jogos kritikák. Agg Ferenc elmondta: volt ugyan néhány szép polgári ház Zalalövőn, ezek még a háború előtt épültek, és zömében a zsidó közösség tagjainak tulajdonát képezték. A háború után azonban lassan az enyészeté lettek. Néhány közülük ma is áll, de nagyon rossz állapotúak, az újabb építésű házak pedig sok esetben inkább rontják a központ képét. Ennek a problémának az orvoslása túlmutat a rendezési terv keretein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!