Hírek

2011.10.21. 15:15

Szociális központ: gyümölcsfákat gondoznak a birtokon

Új feladatot kapnak a Szent Család Szociális Központ megváltozott munkaképességű dolgozói: az országosan elismert mintaprojekt részeként immár gyümölcsfákat is gondoznak a nagylengyeli birtokon.

Horváth A. Attila

Tavaly decemberben adták át a  Szombathelyi Egyházmegyei Karitász intézményét, amelyben 30 megváltozott munkaképességű környékbeli lakó nappali ellátását és rehabilitációs foglalkoztatását sikerült megszervezni, Rába Imre plébános, valamint közéleti vezetők és vállalkozók támogatásával. Elsősorban egyházi használatra állítanak elő termékeket, például rózsafüzért készítenek és ostyát sütnek, produktumaikat pedig a karitász közreműködésével értékesíteni is tudják.

Pénteken újabb ünnepségnek adott otthont az egykori plébániaépület udvara: 60 szilvafát ültettek el a helyi dolgozók és a vendégek, köztük Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Pál Attila megyei közgyűlési alelnök, Balaicz Zoltán zalaegerszegi alpolgármester, Marton Ferenc, a Vas megyei közgyűlés alelnöke és az üzleti, önkormányzati szféra képviselői.


- A ház nagyon jól működik, a kertet azonban eddig nem tudtuk használni. A facsemeték gondozása újabb elfoglaltságot kínál az embereknek, akik közül sokan jelezték, hogy szívesen tevékenykednének a szabadban - fogalmazott az ünnepségen Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgató. Hozzátette: terveik szerint pályázati pénzből fejlesztik az intézményt, így aszalt gyümölcsöt és lekvárt is előállíthatnak majd.

A facsemetéket dr. Veres András szombathelyi megyés püspök áldotta meg. Mint lapunknak elmondta, az intézmény jelentőségét abban látja, hogy a törődést igénylő emberek itt hasznos munkával tölthetik idejüket, s közben jól érzik magukat, lelkileg épülnek.
- Az egyház 2000 éve szociális szolgálatot is végez, ez a tevékenység nem választható el az evangelizációtól. Szociális tanításunk szellemében igyekszünk olyan intézményeket létrehozni, amelyek a kor kihívásaira reflektálva segítik a rászorulókat. A visszajelzések szerint az egyházmegyei karitász programja nagyon jó kezdeményezés, a Katolikus Egyház ezt a mintát követve hoz létre országszerte hasonló intézményeket.

Dr. Veres Andrástól megtudtuk: a múlt héten is Zalában járt, a petrikeresztúri Németh család negyedik gyermekét keresztelte meg. Mint mondta, személyes jelenlétével kívánja felhívni a társadalom figyelmét az ilyen szép példákra, a gyermekvállalás jelentőségére.



Kapcsolódó cikkeink: 

Szent Család Szociális Központ: lélekgyógyító munka és terápia

Felavatták a nagylengyeli szociális központot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!