Hírek

2011.10.16. 17:15

Női titkok tánca

Színes programokkal, keleti hangulattal várták a szervezők a hétvégén az orientális tánc és a keleti kultúra szerelmeseit, s a csupán először érdeklődőket is. A Keresztury ÁMK-ban negyedik alkalommal rendezték meg a Westoriental Dunántúli Hastáncfesztivált.

Hajdu Péter

Szombaton délelőtt Wollner Márta Sába hastáncművész és koreográfus tartott oktatást az alapokat már ismerő érdeklődők számára.

 - A hastánc egyre népszerűbb a nők körében, mert ez elsősorban szabadidős sport, kikapcsolódás, és emellett művészet, amelyben nőiességre, aktivitásra találnak. Olyan testmozgásra, amellyel fejleszthetik az alakjukat, a nőiességüket és kifejező képességüket. Szinte észre sem veszik, amikor ez a sportnak induló szabadidős tevékenység átcsap művészetbe. Azok számára, akik valamikor hobbiként kezdték a hastáncot, ez a tevékenység a végén már a művészethez közelít -  foglalta össze Wollner Márta az amatőr hastánc iránti fokozott érdeklődés okát.

A szombat délelőtti workshop-on a hastáncművész egy közel-keleti öböl-menti stílust, az úgynevezett hajtáncot, a khallighi-t ismertette meg a hölgyekkel. Ez egy Szaúd-Arábia térségéből származó öbölmenti néptánc.

Nemesházi Bernadett, a fesztivál szervezője, az egerszegi Ezer Rózsa Kertje Hastánccsoport vezetője elmondta: a vártnál is többen jelentkeztek a versenyre. Harminc szólista és harminc csoport, több mint száztíz versenyző nevezett, ezért az ifjúsági kategóriában már délben megkezdték a versenyt. Kora délután a helyi csoport és a zsűri profi táncosainak gálabemutatójával folytatódott a műsor, majd estig ismét a versenyek vették át a szerepet, felnőtt kategóriában. Vasárnap délutánig folklór kurzusokkal folytatódtak a programok, amelyek során Seres Zoltán, az ország egyetlen férfi hastáncosa, a táncművészeti főiskola táncpedagógusa is órát adott a hastánc iránt érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!