Hírek

2011.10.23. 13:19

MSZP és a Demokratikus Koalíció: zalai reakciók a kiválásról

Baracskai József országgyűlési képviselő, a szocialisták megyei elnöke is belépett a Demokrata Pártba. Ezzel az MSZP alapszabálya értelmében megszűnt szocialista párttagsága és területi elnöki tisztsége.

Horváth A. Attila

Baracskai József a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció (DK) platform alelnöke volt, így döntése nem meglepő.

- Az átlépésről pénteken tájékoztattam az MSZP zalai vezetőit. Most elkezdődik a pártépítés, a Demokrata Párt nevét Demokratikus Koalícióra változtatjuk, és remélem, hogy hétfőn már meg tud alakulni a parlamenti frakciónk - nyilatkozta lapunknak.

- Mennyien követik önöket a zalai MSZP-tagságból?

- A platform szimpatizánsainak a következőkben el kell dönteniük, belépnek-e a pártunkba; ezt a szándékot sokan jelezték már. Bízom abban, hogy az MSZP tagjaival kialakult emberi kapcsolatokban ez nem okoz problémát, hiszen egymás mellett akarunk dolgozni az Orbán-rendszer leváltásáért - válaszolta. Hozzátette: elsősorban nem megyei szintben gondolkodnak, inkább a választókerületekben erősítik új pártjukat. E munkában az átlépők mellett pártonkívüliekre is számítanak.


Major Gábor, az MSZP megyei alelnöke és zalaegerzegi elnöke érdeklődésünkre elmondta: tudomásul vették Baracskai József döntését, de azt nagyon sajnálják, hogy ezzel pártjuk megyei szervezete elveszítette listáról delegált országgyűlési képviselőjét.

- Ez az eljárás inkorrekt a tagsággal és a választókkal szemben. Szerdán párttanácsot tartunk, itt várhatóan döntünk az elnöki tisztségről, illetve felszólítjuk Baracskai Józsefet mandátuma visszaadására.

Major Gábor tudomása szerint a zalai városi elnökök közül senki nem lép ki az MSZP-ből. Mint mondta, a tagság körében nagyjából 30 százalék lehetett a Demokratikus Koalíció támogatóinak aránya, de közülük sokan jelezték maradási szándékukat, így 10-15 százalékos átlépésre számít.




Kapcsolódó cikkünk: 
Megalakult Gyurcsány Ferenc pártja (frissítve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!