Hírek

2011.10.31. 13:28

Lacika rehabilitációra visszatért az egerszegi kórházba (képgalériával)

Gyorsan elrepült a két hónap, amit otthon, családja körében tölthetett Grosu Lacika. Az erdélyi kisfiú a napokban tért vissza a Zala Megyei Kórház gyermek rehabilitációs részlegébe.

Magyar Hajnalka


Az önálló járás felé vezető úton nagy lépés volt Lacika számára az augusztusban megkezdett lovasterápia, ami más kis betegek számára is nagy lehetőségeket tartogat. A szentmihálypusztai lovarda ideális feltételeket teremt ehhez, ráadásul ingyen biztosítja a lehetőséget a kórház számára. A gyerekeket fuvarozó betegszállító cég ugyancsak térítésmentesen vállalta a tranzitot három hónapig, ám ez az idő lejárt...

- A gyerekek kiszállítása egy alkalommal 14 ezer forintba kerül - tudjuk meg dr. Gárdos Lászlótól. - A következő két hónap költségeire futja az adományokból, de hosszú távra kell megoldást találnunk. Többen felajánlották már, civilek is, hogy szívesen elfuvarozzák a kezelésekre a gyerekeket, de a helyzet sajnos nem ilyen egyszerű. Kórházban kezelt gyerekekről van szó, akiket mi csak hivatalos betegszállító cég gondjaira bízhatunk. Hiszen ki vállalná a felelősséget bármi probléma esetén? Keresnünk kell a megoldást, nem törődhetünk bele, hogy az odajutás nehézsége miatt nem tudjuk kihasználni ezt az értékes lehetőséget. Bízom benne, hogy az osztály továbbra is számíthat a nagyvonalú támogatókra.


Végszóra megjelenik kerekes székével Lacika, s csákójával mély bókot lejtve megsüvegel bennünket. Az otthon töltött napokról nincs kedve mesélni, elszomorodó tekintete láttán gyors visszavonulót fújunk. Megdicsérjük inkább a csákót, aminek szemeket is ragasztott a fiú.

- Mindannyiunkat felismert az osztályon, nevén szólított, nagyon élénk, amióta visszajött - meséli a fiúval foglalkozó óvónő, Berta Ferencné. - Mivel tegnap műtötték, nem akartam kifejezetten értelmi fejlesztő gyakorlatokkal terhelni, azt csináltuk, amit leginkább szeret, építőkockával játszottunk. Utána pedig készítettünk egy helyre kis csákót, amit figurákkal díszített, színezett.


Hogyan tovább? Sok még a feladat. Karácsonyra ismét hazamehet Csíkszentmiklósra Lacika, addig futja a terápiára az adományokból. A folytatás egyelőre kérdéses.

- Mindenképpen szüksége lesz további rehabilitációra - szögezi le dr. Gárdos László. - Az még nem tisztázott, hogy otthon találnak-e számára megfelelő intézményt, vagy jövőre is nálunk gyógyul a fiú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!