Hírek

2011.10.27. 02:25

Hungarikum, védjeggyel

Magyarországon mindenre rásütik, hogy hungarikum, e téren is rendet akar teremteni a kormányzat - hangzott el a helyi termékekről és védjegyekről szóló konferencián.

Szabó Judit

- Egyelőre nincs bent a köztudatban, hogy az élelmiszer-fogyasztás környezettudatos magatartás, ezért a konferencián, valamint egy kiadványban is bemutatjuk, milyen környezeti előnyökkel jár, ha a lakóhelyünktől maximum 50 kilométeres körzetben termelt élelmiszert vásárolunk. Jóval kisebb például a szállítással és tárolással kapcsolatos energia- és vegyszerfelhasználás, mint a sokat utaztatott termékek esetében - mondta a szerdai eseményen dr. Buza Beáta, a szervező Humán Esély Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Honnét tudjuk, hogy helyi termékkel van dolgunk? A helyi védjegyrendszerek segítenek megbizonyosodni erről. Zalában először a becsvölgyei központú Göcseji Kistérségi Társulás hozott létre védjegyrendszert, megalkotva a Göcsej Védjegyet, a Celodin Zalai Alapítvány Helyben termelt védjegye pedig bejegyzés alatt áll. Az utóbbi a zalaszentgróti és a hévízi kistérség termelőinek ad lehetőséget, hogy pályázati úton elnyerjék a pecsét formájú embléma használati jogát. Az alapítvány a zalaszentgróti Celodin-házban novemberben helyi termék boltot nyit, piacra segítve a jó minőségű terméket kisgazdaságban, természetközeli módszerekkel és sok kétkezi munkával előállító termelők áruját.

A konferencián dr. Komári Ágnes, a vidékfejlesztési tárca szakreferense kitért arra, hogy tavasszal már nem volt ideje a parlamentnek a hungarikum törvény elfogadására, de várhatóan még az őszi ülésszakban megteszi ezt. Értéktár készül az összes potenciális hungarikumról, s egy bizottság választja ki, mi sorolható a kategóriába. A törvény elfogadása után nem lehet bármi magyarra rámondani, hogy hungarikum. Bíznak benne, hogy e téren is sikerül rendet tenni.

A konferencián dr. Komári Ágnes, a vidékfejlesztési tárca szakreferense kitért arra, hogy tavasszal már nem volt ideje a parlamentnek a hungarikum törvény elfogadására, de várhatóan még az őszi ülésszakban megteszi ezt. Értéktár készül az összes potenciális hungarikumról, s egy bizottság választja ki, mi sorolható a kategóriába. A törvény elfogadása után nem lehet bármi magyarra rámondani, hogy hungarikum. Bíznak benne, hogy e téren is sikerül rendet tenni.

Gyulai kolbász, tepertős pogácsa
Zalaszentgróton helyi termékeket árusító üzlet nyílik novemberben Ami az uniós védjegyeket illeti, a szeszes italok terén nem állunk rosszul: az összes hazai pálinka, s 47 bor áll európai oltalom alatt. A hagyományos különleges termék kategóriában viszont most folyik az első magyar recept bejegyzése, a tepertős pogácsáé. Az adott tájegységhez kötődő, híres élelmiszerek elismertetésében is van még tennivalónk: eddig csak nyolcat regisztráltak (például a gyulai kolbászt), miközben mintegy 200 olasz, s 200 francia termék szerepel a listán. 

Helyi termékek

Helyi termékek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!