Hírek

2011.10.28. 17:54

Háborús halottaink emlékezete

A világháborúkban elpusztult harcosok emléke előtt tisztelegtek pénteken, halottak napja közeledtével, a megye két városában is.

Sámel József


Lentiben mintegy két évtizedes múltja van a mindenszentek ünnepét és a halottak napját megelőző megemlékezésnek, mely során a harci cselekmények során elhunyt katonák, a polgári áldozatok és a szolgálatteljesítés közben elhunyt fegyveresek előtt hajtanak fejet. Beszédet idén a Magyarok Világszövetsége Zala megyei szervezetének elnöke, Simon Dezső mondott, aki főleg a két világháború eseményeit vette számba. Kitért rá: az 1920-as trianoni békediktátum hazánk területének kétharmadát, lakosságának pedig 67,3 százalékát csatolta el, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az azt megelőző világháborúnak hatszázezer magyar áldozata volt. A II. világháború ennél is véresebb következményekkel járt, a hatszázezer ártatlan zsidó mellett háromszázezer katona és mintegy százezer főt kitevő civil lakosság szerepel a veszteséglistán.

A világháborúkban elpusztult harcosok emléke előtt tisztelegtek pénteken a zalaegerszegi Honvéd Klub tagjai, amikor felkeresték a helyi katonai temetőket és koszorúztak, mécsest gyújtottak. Délután az osztrák bajtársi szövetség güssinigi tagjaival az egykori Petőfi laktanyánál, majd a Honvéd Klub volt elnöke, Szatmári Bálint sírjánál helyeztek el koszorút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!