Hírek

2011.10.19. 15:42

Akkor és most: lenti várostörténet, fotókon elbeszélve

Jelentősen megváltozott Lenti arculata, szebb, áttekinthetőbb, illetve virágosabb lett mondja Kovács Zoltán fotós, aki akkor és most jellegű tárlatot állított össze korabeli, illetve jelenkori fényképekből. A képekből az alkotó szándéka szerint kiadvány is készül.

Gyuricza Ferenc

A fotós szemével múlt és jelen című kiállítási anyagnak a városi könyvtár biztosított helyet, mely az utóbbi években a határ menti város kulturális életének első számú bázisává vált. A tárlat a város frekventált és kevésbé szem előtt lévő részeit egyaránt bemutatja. Az archív fotók többségét nem Kovács Zoltán készítette, hiszen azok között akadnak több évtizeddel ezelőttiek is.

- Ezek családi archívumokból kerültek elő, de sikerült néhány régi képeslapot is begyűjtenem - magyarázta a fotós. - Az volt a célom, hogy bemutassam, miként változott meg a város az évtizedek során. Ezért az új képeknél törekedtem arra, hogy lehetőség szerint ugyanazon helyről, ugyanabból a beállításból készítsem el azokat, ahonnan és ahogyan a régiek készültek. 


Az ötlet megszületése kapcsán Kovács Zoltán azt is elmondta: mindig szívesen nézegetett régi fényképeket, s amikor a családi fotóalbumokat vette szemügyre, örömmel tapasztalta, hogy az évtizedekkel ezelőtt dolgozó fotósok a jellegzetes épületeknél ugyanazt tartották fontosnak kiemelni, mint ő. Eleinte csak gyűjtötte a párhuzamos képeket, majd arra az elhatározásra jutott, hogy be is mutatja őket, hiszen már rég eltűnt épületek, ezáltal pedig a város történetének egy fontos része jelenik meg rajtuk.


- Lentit ilyen szemszögből előttem még senki sem mutatta be - folytatta. - A várossá nyilvánítás harmincadik évfordulájón ugyan készült egy kötet, de a párhuzamosságok abban ennyire nem kerültek kiemelésre. Ezeken a képeken viszont nagyon jól érzekelhető, hogy mennyit változott a városkép. Véleményem szerint szebb, átláthatóbb és virágosabb lett, ugyanakkor azt is elmondhatjuk, hogy ma már igényesebb épületek találhatók a településen.

Kovács Zoltán azt tervezi, hogy kötet formájában is bemutatja a település régi és mai arculatát. Álmai között egy fotóalbum megjelentetése is szerepel, ám egyelőre reálisabbnak tartja egy leporelló, vagy egy lapozó kiadvány elkészíttetését. Ez utóbbi iránt már eddig is több helybeli, illetve Lentiből elszármazott személy érdeklődést mutatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!