Hírek

2011.09.22. 13:38

Vár(akozó) álláspont: pénz lenne, engedély nincs

Hosszú, előrelépést nem hozó évek után idén végre felcsillant a remény, hogy folytatódhat a Rezi vár felújítása. A beruházás csúszik, mert a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága nem ért egyet a terv több pontjával.

Sámel József


-  Korábban évről-évre, ütemezés alapján zajlott a vár állagmegóvása, felújítása, építése. A válság beköszöntével e folyamat leállt, esztendőkön át nem történt semmi, az állaga csak romlott, romlik  - fogalmazott Cserép Gábor polgármester, aki  a település önkormányzatával, lakosságával együtt  régóta szívügyének tartja a vár állapotát, s jövőjét.  - Idén nagy örömünkre kiderült, hogy mintegy 30-40 milliónyi forint jut állagmegóvásra és további munkálatokra, köztük építési, bővítési, s turisztikát segítő beruházásokra. Az építési engedélyezésnél sajnos váratlan dolog történt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága nem adta egyetértését a tervek megvalósításához.

A falak állagmegóvása, stabilizálása mellett az összegből a várkapunál védtetőt, alátámasztó építményt alakítanának ki.  Vagyis zárttá tennék a várat, ami a több előnyt jelentene. Múzeumot, kiállításokat tudnának nyitni, s a vandálok tevékenységét is ellehetetlenítenék. Bevezetnék az áramot, a várat megvilágítanák, de a villamosság a rendezvények komfortosságát is szolgálná, ahogy a tervezett vezetékes víz is.

- Ahhoz, hogy a turizmus jól működjön, beinduljon, szükséges a komfortosítás. A várat természetesen mi is féltjük, s óvjuk mindentől, de ugyanakkor szeretnénk, ha a turisták jól és biztonságban éreznék magukat, s mindig új programokat, látnivalókat nyújthatnánk számukra. A beruházások a már elkészült, a Műemlék Tervtanács által készült tervek alapján zajlanának, ezért nem értjük, hogy a nemzeti park miért nem adta egyetértését. A tájképi változásokra, s az elektromosság, világítás zavaró hatására hivatkoznak. Amíg ők nem adják hozzájárulásukat, addig a szakhatóságok sem adhatják áldásukat az építési engedélyhez. Az egyeztetések folynak, de nagyon megy az idő, ha meglesz a hozzájárulás, idén már akkor sem kezdődhetnek meg a munkálatok. Abban meg nagyon bízunk, hogy sikerül megegyezni. S abban is, hogy jó esetben, kompromisszum esetén jövőre még rendelkezésre áll majd a pénz, azt nem zárolják.
Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre, az okok és a kompromisszum tekintetében Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága vezetője a következő választ adta: A Rezi vár területe része a Nemzeti Parknak, sőt fokozottan védett. Minden beavatkozás, rendezvény, így az építés is engedélyköteles. Az eljárásban az igazgatóság részt vesz és az egyeztető tárgyalások keretében véleményez.

Alapvetően két szempontra szűkíthető: 1. természetvédelmi; 2. tájképvédelmi. Az első esetében a vár közvetlen környéke védett és fokozottan védett természeti értékei (növények) és a sekély termőréteg megóvása vezérel, a másik esetben az a látvány, ami évszázadok óta a vár kitettsége miatt szembeötlik az erre járónak. Az igazgatóság megegyezésre törekszik, de ezek a szempontok nem sérülhetnek.

Turizmus dosszié itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!