Hírek

2011.09.23. 17:05

Legyőzni a hirtelen szívhalált...

A szívünk védelme érdekében milyen rendszeres napi mozgás ajánlott? Cigarettásdoboz rendszeres emelgetése, avagy napi 30 perc séta, kerékpározás, úszás...

Magyar Hajnalka

A fentihez hasonló tréfás feladványok mellett komoly kérdésekre is választ adhattak pénteken a szívünk napi rendezvény résztvevői az egészségügyi főiskolán, ahol ingyenes szűrés, a pacemakerről szóló előadás, az eszköz fejlődését bemutató mini-kiállítás, filmvetítés, torna, újraélesztési oktatás és egészséges étkek kóstolója várta a több száz érdeklődőt.
A 13+1 kérdést tartalmazó totót a megyei egészségügyi szakdolgozói kamara állította össze.

Mint Kocsisné Szabó Mónika elmondta, a sikerélményt igyekeztek ötvözni az ismeretterjesztéssel. A kóstoló is a kamarának köszönhető, Végvári Viktória, a megyei kórház vezető dietetikusa koleszterinmentes növényi pástétomokat, csírákat kínált szívbarát kenyéren. Zöld és mate teával szintén szolgált, mindkettő segíti a keringést, s fokozza az anyagcserét.
Bemutatkozott a Pacemakerrel Élni Alapítvány is.

- A hirtelen szívhalál által veszélyeztetett betegekkel foglalkozik országos alapítványunk, a pacemakerrel való együttélésről tartunk előadásokat, s pszichológusaink is rendelkezésre állnak. Budapest, Pécs és Szeged után szeretnénk Zalaegerszegen is gyökeret verni -  tájékoztat céljaikról Fülöp János, az alapítvány elnöke.

Érdeklődéssel lapozgatja kiadványaikat Merics István is, aki a kezdetektől, azaz 15 éve tagja a Zalai Nyitott Szív Egyesületnek.

 - Sokat tanulunk, a hasznunkra van itt minden - indokolja töretlen érdeklődését.  - Tájékozódunk a tudomány fejlődéséről, a követendő életmódról, már várjuk a napot, amikor összetalálkozunk.

A szívünk napi rendezvény évtizedes múltra tekint vissza, s rendre szeptember utolsó hétvégéjén esedékes  - tudjuk meg Jakab Vilmostól, a Nyitott Szív elnökétől. A szűrésekre mindig nagy az igény, minden évben kiszűrnek nem egy veszélyeztetett pácienst, akinek egyébként ki tudja, mikor derülne fény a bajára.

- Fontos, hogy tagjaink ismerjék a szívbetegségek okait, de ugyanilyen lényeges önmagunk hozzáállásának, akaratának edzése, az egészséghez való viszonyunk javítása, hiszen egy picikét mi magunk is felelősek vagyunk a betegségünkért. Ezt kell egymásban erősítenünk a közös összejöveteleken  - foglalta össze a rendezvény lényegét dr. Zörényi István, a szív- és érrendszeri betegek egyesületének vezetője.

Életmód rovatunk cikkei itt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!