Hírek

2011.08.25. 17:58

Parlagfű: ki hogy tud, védekezzen

A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt az ország egyes részein már sötétbordó (a 6 fokozatú skálán 4. szintű) riasztás van érvényben, jelezve: tovább nőtt az egészségügyi kockázatok mértéke.

Kelemen Valéria

Pécs, Szekszárd, Kecskemét és Debrecen környékén naponta köbméterenként 200-nál is több pollenszem lehet a levegőben, s a nagyon magas pollenkoncentráció Zalában is heves tüneteket okoz  s nem csak az allergiásoknál. 

A parlagfű pollenje ugyanis rendkívül erős allergén, ezért ne csodálkozzunk, ha tüsszögünk, folyik az orrunk, orr- és szemviszketést, netán szempirosodást tapasztalunk.


- A zalaegerszegi mérőállomáson is magasabb parlagfűpollen-értékeket mértek a múlt héten, volt, hogy megközelítette a 200-at, s az augusztus 20-ai szélviharban elérte a kiugróan magas 320-at - mondta érdeklődésünkre dr. Buzás Judit kistérségi tiszti főorvos. - Az erős kánikula és a szárazság miatt a múlt heti értékekhez képest is nőtt a légtér parlagfűpollen-terheltsége, akárcsak az ebből fakadó egészségügyi kockázat. Egy frissítő eső csökkentené a pollenszámot, de amíg nem jön az égi áldás, mindenkinek jobban kell védekezni.

A szakember a nap előli elbújásra sem az árnyas fá-kat, sokkal inkább a hűvös szobát javasolja, s célszerűnek tartja a mindennapos hajmosást. A szellőztetésre vonatkozó igazán jó tanácsot sem tudott adni, pláne, hogy az ablakok éjszakai zárása a pollenekkel szemben is védelmet jelent.

- A korábbi évek adatai azt mutatják, hogy a pollenkiáramlás más-más időpontban van, mindenesetre reggel 6-tól 8-ig inkább tartsuk zárva az ablakokat - folytatta dr. Buzás Judit, az éjszakai levegőfrissítést preferálva. A jelenlegi meteorológiai viszonyok miatt az egyéni védekezés lehet üdvözítő, akinek pedig még van szabadsága, lehetőleg töltse allergénmentes környezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!