Hírek

2011.08.19. 05:19

Ha a kedvenc már mostoha..

Szomorú pillanat, amikor egy gazdinak meg kell válnia kedvencétől. Mindegy, hogy a kisállat betegség vagy öregkor miatt távozik az élők sorából.

zaol.hu

Ahogy azt az a budapesti nő is tette, aki négyéves kutyájától szeretett volna megszabadulni ilyen módon.

- Tapasztalatom szerint, vannak olyan gazdák, akik pusztán kényelmi szempontból kérik, altassuk el véglegesen az állatot - meséli dr. Szilvássy Levente kisállatgyógyász, klinikus, szakállatorvos. - Az orvosi etika szerint csakis akkor indokolt egy állat életét kioltani, ha az fertőző vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved, esetleg baleset következtében súlyos sérülése keletkezett, létfontosságú szerve sérült. Ilyenkor nincs más választásunk. Ám arra is van példa, hogy az eutanázia teljesen indokolatlan, így visszautasítjuk. Nemrégiben például azzal kerestek meg minket, hogy altassunk el véglegesen egy kutyát, mert a családban gyerek született. Nekem az a tapasztalatom, hogy általában a gazdik nagyon nehezen viselik, ha betegség vagy baleset miatt meg kell válni az állattól, de még mindig vannak olyanok, akik teljesen egészséges állatot küldenének a halálba.

- Rémisztő, hogy ilyen előfordulhat - kommentálta az esetet dr. Mészárosné dr. Molnár Borbála, a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület és Állatmenhely vezetője. - Ezek az emberek borzasztó felelőtlenek. Talán attól tartanak - teljesen alaptalanul - hogy a bevezetésre kerülő ebadó miatt hatalmas összeget kell majd kifizetniük, ezért inkább megszabadulnak a kutyától.

Sokan úgy tartják, a túl agresszív kutyát is eutanáziában kell részesíteni.

- A nevelésbeli problémákon a gazda segíthet, nem az injekció. Léteznek kutyaiskolák, ahol megtanítják viselkedni az ebet és tulajdonosát is. Ha minden kötél szakad, akkor is bízzuk inkább menhelyre az állatot.

Az állatvédő egyesület vezetője maga is ebtulajdonos, egy 12 éves kutyus büszke gazdája, de mint mondja, még a gondolatától is irtózik, hogy egyszer meg kell majd válnia tőle.

- Hisz családtag - mondja végül.

- Hisz családtag - mondja végül.

Fogadj Örökbe! - Válassz kutyust a menhelyről

Kedvenceink

Kedvenceink

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!