Hírek

2011.08.12. 07:29

Gyógyvízhez jó bor...

Kézműves sátrak, borházak, sütödék sora jelzi: a Gyógyfürdő téren tegnap megkezdődött a karosi bornapok rendezvénysorozata.

Szalabán Attila

A programsorozat a teret részben befedő sátortető felavatásával kezdődött meg. A beruházás keretében egy győri szakcég munkatársai 27 millió forintért építették meg a rossz idő esetén akár több száz embernek is menedéket nyújtó létesítményt, melyet Novák Ferenc polgármester és dr. Burján Richárd, a zalakarosi turisztikai egyesület elnöke adott át, majd Háda László plébános áldott meg.

- Nem csak a lengyel- magyar kapcsolat különleges, hanem népünk és a bor közötti szálak is - hangsúlyozta ünnepi beszédében Novák Ferenc, utalva arra, hogy Zalakaros lengyel testvérvárosa, Olesno küldöttsége is részt vett a rendezvényen. - A bor nemcsak alkohol, hanem kultikus termék. Kevés nép van, amelynek a himnuszában szerepel a bor, s még kevesebb, melynek erre a nedűre saját szava van, s nem a latin vino szó valamely alakját használja. Zalakarosnak nemcsak a vize, de a bora is kiváló, most ezt mindenki kipróbálhatja. Páli Lajos, a Da Bibere Lovagrend kancellárja rámutatott, a bornapok rendezvénysorozata a legnagyobb megmérettetésnek számít a szőlősgazdák számára - talán fontosabbnak, mint egy borverseny -, hiszen ilyenkor közvetlenül találkozik a vendégekkel, s azok véleményt alkotnak a boráról.

Sylwester Lewiczky, Olesno polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket, majd Novák Ferenc a Város Bora kitüntető címet nyújtotta át Balogh Lászlónak, aki rizlingszilváni borával érdemelte ki az elismerést. A XIV. Karosi Bornapok ma is folytatódik, 16 órától gyermek animációval, majd tréfás parasztolimpiával, Fenyő Miklós koncerttel, akrobatikus tűzzsonglőr-bemutatóval és éjfélig tartó bállal várják az érdeklődőket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!