Hírek

2011.08.30. 06:55

Figyelni kell a változásokra

Teljes gőzzel zajlik a belváros rehabilitációja, ennek kapcsán jelentős változások történtek a nagykanizsai közlekedés forgalmi rendjében. A helyzetet bonyolítja, hogy megkezdődtek a térségi szennyvízprojekt kanizsai részének munkálatai is.

Szalabán Attila

Többen jelezték szerkesztőségünkben, hogy a belváros rehabilitációs munkáinak előrehaladtával problémákba ütköztek a Nagykanizsán közlekedők. Megváltozott a forgalmi rend az Erzsébet tér után immár a Teleki és a Kórház utcák kereszteződésének környékén is, ahol zsákutcával, útlezárással, eltereléssel egyaránt találkoznak az autósok és a gyalogosok.

 - Mióta megkezdődött a munka, ha tehetjük, inkább elkerüljük a Kórház utcát, másfelé kerülünk a babakocsival - árulta el érdeklődésünkre Szabó József, aki csemetéjével gyakran sétál a környéken. - A kórház felől a munkaterülethez érve ugyanis először egy feltört járdarészen, majd jókora szegélyen kellene átküzdeni magunkat. Ez babakocsival nagyon nehéz.

Palotás Tibor, a terveket készítő mérnök azt jelezte szerkesztőségünknek, hogy minden idők egyik legnagyobb forgalmirend-változásával járó beruházás zajlik jelenleg Nagykanizsán. A szakember szerint a legfőbb problémát a Kórház utcai építkezésnél a gyalogos közlekedés megoldása jelenti.

A helyszínen járva úgy vettük észre: az autósok kivétel nélkül betartották a táblák által jelzett forgalmi rendet. A gyalogosok és a biciklisek ellenben már gyakrabban tévedtek tilosba: az útjukat a munkaterületen átvágva rövidítették meg, az amúgy szalaggal lezárt területen keresztülhaladva.

- Az első hét tapasztalatai alapján az Eötvös tér déli ágának lezárása okozta a legnagyobb problémát, a táblák ellenére azok is behajtottak a zsákutcával jelzett területre, akiknek nem az volt az úti céljuk - jelezte Horváth István projektmenedzser. - A táblázást egyébként igyekszünk folyamatosan aktualizálni, s ehhez várjuk a lakossági észrevételeket is.

A projektmenedzser szerint eddig mindössze kettő észrevétel érkezett hozzájuk. Mindkettő a Kórház utca és az Eötvös tér sarkán álló társasház megközelítésével volt kapcsolatos: egy lakó kritizálta az illetékesek intézkedéseit, illetve a közös képviselő érdeklődött a lehetőségek felől. A ház elérése ugyanis gépjárművel valóban nehézzé vált, tekintve, hogy a Balatoni utca felől érkezők mindenképpen kerülőt kell tegyenek - a Kisfaludy, majd a Katona József utca felé autózva, vagy az Ady-Zrínyi-Csengeri utcák érintésével visszafordulva, s úgy haladva a Fő utcán a célig.

- A kivitelezésnél igyekeztünk az autósok számára a legkisebb problémát jelentő forgalmi rendet kialakítani, ezért nem is zártuk le teljesen a munkaterületet - folytatta Horváth István. - Érzékeltük például, hogy a változások következtében megnőtt a Fő utca forgalma, s erre reagálva átállíttattuk a közlekedési lámpákat, gyorsabb áthaladást téve lehetővé.

A kivitelezők megerősítették: a Kórház utcánál valóban bajos a babakocsis átkelés, ezért inkább kerülő útvonal igénybevételét javasolják számukra. Mindenesetre a projektmenedzser úgy fogalmazott: a területet teljesen rendbe teszik, közlekedését biztonságossá alakítják a beruházás keretében - érdemes tehát elviselni némi kényelmetlenséget a várható eredményért. Fokozza a közlekedési problémákat, hogy nemrég megkezdődött a térségi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése is a dél-zalai városban. Ennek kapcsán a kivitelezők két utat is lezártak: a Vásár utca központi autóbusz-állomás melletti szakaszát, valamt az Arany János utca Magyar utcától kezdődő részét.

Fokozza a közlekedési problémákat, hogy nemrég megkezdődött a térségi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése is a dél-zalai városban. Ennek kapcsán a kivitelezők két utat is lezártak: a Vásár utca központi autóbusz-állomás melletti szakaszát, valamint az Arany János utca Magyar utcától kezdődő részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!