Hírek

2011.08.25. 09:55

Felszámolják a sármelléki repülőtér bérlőjének anyacégét (frissítve)

Csütörtökön újabb hírek láttak napvilágot a FlyBalaton reptér kapcsán: amellett, hogy újra meghirdették értékesítésre a repülőtér ingatlanait, kiderült, felszámolási eljárás indult repülőteret bérlő társaság anyacége ellen. Az Aviation Group a SCD Group Zrt. jogutódja, legfontosabb vagyoneleme pedig az az FB Airport Kft., amely jelenleg a FlyBalaton bérlője és üzemeltetője.

MTI



11:44 Felszámolják a sármelléki repülőtér bérlőjének anyacégét


Felszámolási eljárás indult a sármelléki FlyBalaton repülőteret bérlő társaság anyacége ellen, de a felszámoló közlése szerint a repülőtér működését ez nem érinti.

Beznicza Árpád, a Zala Megyei Bíróság szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére közölte: kedden vált jogerőssé a Sármelléken bejegyzett Aviation Group Zrt. felszámolása, amelynek végrehajtására sorsolás útján a Vectigalis Zrt.-t jelölték ki. A társaság az addigi budapesti székhelyét megváltoztatva idén júniusban lett bejegyezve a sármelléki repülőtér címén, a felszámolást saját maga kezdeményezte.
   
A Népszabadság csütörtöki információja szerint a felszámolásra kerülő Aviation Group a SCD Group Zrt. jogutódja, legfontosabb vagyoneleme pedig az az FB Airport Kft., amely jelenleg a FlyBalaton bérlője és üzemeltetője.
   
A korábbi közlések szerint az FB Airport a repülőtér egykori tulajdonosának felszámolójától, a Vectigalis Zrt.-től bérli a repülőtér eszközeit. A Cape Clear Avitation (CCA) Kft. ellen - annak tartozásai miatt - 2009 novemberében indult felszámolási eljárás, amelyre ugyancsak a Vectigalist jelölte ki a Zala Megyei Bíróság.
   
Varga Jenő, a Vectigalis Zrt. elnök-igazgatója az MTI kérdésére csütörtökön azt mondta: a FlyBalaton működését nem érinti, hogy a korábbi tulajdonosnak és a bérlő anyacégének is azonos a felszámolója. Hangsúlyozta: "így a működtetés és az értékesítés közelebb van egymáshoz", ez pedig a repülőtér és a térség, valamint a turizmus érdekét egyaránt szolgálja.
   
Megerősítette a Napi Gazdaság csütörtöki közlését, miszerint megegyezett a repülőtér üzemeltetési jogával és más balatoni vagyonelemekkel is rendelkező Turisztika Hungária Kft.-vel mint új tulajdonossal a további működtetésről, és újból meghirdette értékesítésre.
   
Varga Jenő kiemelte: az új tulajdonos és a hozzá kapcsolódó cégek, valamint a felszámoló Vectigalis között "szükségszerű egy együttműködés", mert nem képes külön működni a sármelléki repülőtér terminálépülete, eszközei, a kifutópálya és az a négyszáz hektárnyi terület, amin ez található. 
   
Hozzátette, hogy jelenleg nagyon nehéz gazdasági helyzetben van a repülőtér, s az esetleges zavar "a térség turisztikai érdekét sértené". Tárgyalnak az új tulajdonossal és a hévízi önkormányzattal is, amely részt venne a repülőtér működtetésében, s az eszközökkel és ingatlanokkal történő egységes gazdálkodás talán segíti a FlyBalaton értékesítését is.





08:08 - Ismét eladó: meghirdették a FlyBalaton reptér ingatlanjait


Augusztus elején számoltunk be róla, hogy eladja érdekeltségeinek nagy részét, köztük a FlyBalaton repülőtér üzemeltetési jogát a balatoni turisztikai fejlesztésekkel foglalkozó SCD-csoport a  Turisztika Hungária Kft-nek. Akkor az ingatlanok, jogok részletekben történő értékesítésével kapcsolatba Kft. tulajdonos ügyvezetője, Nagy Gábor azt mondta: "a korábbi fejlesztési elképzelések áttekintését követően, a piaci lehetőségek alakulását mérlegelve döntenek majd arról, mely beruházásokat valósítják meg. Figyelembe veszik azt is, hogy a portfólió értékesebb lehet a fejlesztéseket követően. Úgy gondolják, a válságidőszak után, talán középtávon az MTH magasabb értéken kelhet el a mainál, akár fejlesztések nélkül is, de ehhez arra van szükség, hogy a portfólió minden elemét tovább működtessék."

A Napi Gazdaságak Varga Jenő elmondta, hogy néhány nappal azután, hogy a Vectigalis Zrt.-nek sikerült megállapodnia a sármelléki FlyBalaton repülér üzemeltetésének további feltételeiről a Magyar Turisztikai Holding Zrt. (MTH) új tulajdonosával, a Turisztika Hungária Kft.-vel, újra meghirdette értékesítésre a Cape Clear Aviation Repülőtér Üzemeltetői és Fejlesztő (CCA) Kft. tulajdonában lévő reptéri ingatlanokat. A  repülőtérhez tartozó ingatlanokat, ingóságokat és vagyoni értékű jogokat az  ír hátterű CCA Kft. csődje miatt a Vectigalis eddig már  kétszer hirdette meg eladásra . A legutóbb idén májusban, egymilliárd forintért kiírt pályázat jelentkező hiányában eredménytelenül zárult, hamarosan újra meghirdetik a vagyont.
Most a  több mint 1500 négyzetméteres utasforgalmi terminált, a 480 négyzetméteres úgynevezett rendőrségi épületet, az üzemanyagtöltő állomást és a kiszolgáló létesítményeket, eszközöket kizárólag egyben, változatlanul nettó egymilliárd forintért kínálják megvételre. Pályázni szeptember 12-ig lehet. 
   

FlyBalaton dosszié


Korábbi cikkek a sármelléki FlyBalaton repülőtérről (kattintson az alábbi címekre):

2011. augusztus 11.
Pénzügyi segítség a sármelléki repülőtérnek

2011. augusztus 09.
Kérdéses az SCD által vállalt balatoni fejlesztések sorsa

2011. augusztus 02.
FlyBalaton: a repülőtér felszámolója még nem találkozott az új üzemeltetővel

2011. április 21. 
Fürdővárosi vezetők a repülős zalai turizmus élénkítéséért

2011. február 21. 
Sármellék: még marad a kerozin, halasztódik a kármenesítés

2010. november 1. 
Tavasztól brit, német és orosz városokba is lehet repülni Sármellékről

2010. szeptember 23.
2015-re eltüntetik a kerozinszennyezést Sármelléken

2010. szeptember 10.
Pert vesztettek, 330 milliót kell fizetni

2010. május 11.
Szabadulnának a kerozintól: kármentesítés a FlyBalaton repülőtér területén

2010. április 10.
Újra kinyitott a FlyBalaton

2010. március 28.
Megint szárnyalni szeretne a sármelléki repülőtér

2010. március 25.
Zöld jelzést kapott a FlyBalaton repülőtér a szigorú hatóságtól

2010. március 03.
Megmenekült: 50 plusz 50 évre bérbe adták a sármelléki repülőteret

2010. február 27.
200 milliós követelés miatt kalapács alá kerülhet a reptér?

2010. február 21.
Bonyolódik a sármelléki repülőtér ügye! Bíróságon kötnek ki a felek?

2009. november 16.
Mi lesz veled Fly Balaton? - Több száz milliós tartozást hagyott a sármelléki repülőtér üzemeltetője

2009. október 12.
Zárva a FlyBalaton

2009. szeptember 24.
Elszálló reptéri remények? Sármellék, bizonytalan helyzetben

2009. április 18.
Milliókat adtak sármelléki reptér újbóli megnyitásához

2009. január 06.
Lemondott a sármelléki reptér ügyvezetője

2008. október 21.
A gazdasági válság Sármellékre is hat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!